«De beste investorene er eksperter på sitt felt, men de er samtidig bevisste på hva de ikke kan noe om.»

Publisert: 28 mai 2024

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Som gründer kan det være fristende å si ja takk til alt og alle som tilbyr deg finansiering. Men tenk deg om to ganger før du inngår et partnerskap med noen som ikke kan tilføre selskapet verdi i form av kompetanse, er budskapet til Pekka Simula fra Innovestor.

– I de fleste tilfeller vet du som eier hva som er best for selskapet, så sørg for å knytte til deg investorer som lytter til deg. De beste investorene er eksperter på sitt felt, men de er samtidig bevisste på hva de ikke kan noe om, sier Simula.

Han holdt nylig et innlegg på The Life Science Clusters 5th Norwegian Life Science Investor Partnering Day i Forskningsparken, foran en fullsatt sal av både gründere, investorer og andre fra økosystemet innen helse og livsvitenskap. Han åpnet med tre gode råd til de som er på investorjakt:

1.  Selv verdens beste investor er ikke ekspert i alt.

2.  De beste investorene vet hva de ikke vet (og investerer heller ikke i det).

3.  Finn en investor som komplementerer ditt team sin ekspertise, og gjør din Due Diligence på dem, samtidig som de gjør sin DD på deg!

Pekka Simula holdt nylig et holdt nylig et innlegg på The Life Science Clusters 5th Norwegian Life Science Investor Partnering Day.

Finske Pekka Simula er Partner i Innovestor Life Science, og har over 20 års erfaring innen helse- og livsvitenskapsnæringen, blant annet som grunnlegger og CEO i Oncos Therapeutics, og CEO i Herantis Pharma, som gikk på børs i 2014. Innovestor Life Science Fund er på 90 M€ og går inn i selskaper på pre-seed til serie A. De foretrekker å samarbeide med andre spesialist-investorer, forteller han.

– Vi ønsker å investere i team som vet hva de kan, sammen med andre investorer som vet hva de kan. Vi investerer i både legemidler og digital helse, og løsningene selskapet tilbyr bør være noe som direkte påvirker diagnosen, behandlingen eller håndteringen av pasienter eller oppdagelse og utvikling av nye diagnostiske eller behandlingsalternativer.

Simula legger vekt på betydningen av forretningsmodellen når de vurderer selskaper.

– Noen selskaper i startfasen har en forretningsmodell som har et mål om å selge tjenester til legemiddelindustrien, noe som kan bli en lønnsom virksomhet, men som kanskje ikke samsvarer med en risikovillig investor sitt mål om høy avkastning.

Det å ha samme mål og å være kompatible er viktig i et samarbeid. Han har derfor praktiske råd til selskaper som søker en investor:

1.  Definer din forretningsmodell.

2.  Vær bevisst på dine kompetansehull.

3.  Finn ut om du ønsker du å navigere selvstendig eller sammen.

Selskaper og investorer fikk anledning til å bli kjent, både i og utenfor møterommene, på The Life Science Clusters 5th Norwegian Life Science Investor Partnering Day i Forskningsparken.

«Vi ønsker å investere i team som vet hva de kan, sammen med andre investorer som vet hva de kan.»

Pekka Simula

– Hvis du ønsker en investor du kan navigere sammen med er det viktig å finne ut om dere kommer godt overens, også i vanskelige tider. For å komme dit er du nødt til å forstå investorens kompetanse og foretrukne rolle. Og ikke minst: Har dere det samme langsiktige målet?

Selskaper innen helse- og livsvitenskap tar lang tid å utvikle, ofte lengre enn man først tror, og Simula avslutter med å sammenligne forholdet mellom selskap og investor med et ekteskap:

– Du må se forbi bryllupsreisen og tenke at dette er noe du vil holde på med i lang tid. Da er du nødt til å kunne jobbe sammen og gjerne også trives sammen!