Nyheter fra Forskningsparken

Les interessante historier fra selskaper og aktører i innovasjonsøkosystemet.

Filtrer etter

Offentlig og private aktører møtes for å skape morgendagens sengepost

Hvordan ser arbeidet ut på en sengepost på sykehus eller sykehjem? Hvordan kan digitale løsninger redusere bemanningsbehovet og gir en mer effektiv pasientbehandling? På «Tech Scan» i Forskningsparken samlet Health2B aktører fra sykehus, kommuner og næringsliv for å møtes og lære av hverandre.

Heia-heia! LEGO-kids tok over parken

En lørdag i november ble den vanlige forholdsvis beherskede stemningen i Forskningsparken erstattet av et hav av skrålende barn og tenåringer kledd i fargerike t-skjorter med blikket rettet mot … Lego-roboter!

Forskningsparken 35 år: Arkitekten ville lage et hus der folk snakker sammen

Arkitekten Niels Torp sin visjon for Forskningsparken var å skape et bygg for «uforberedt kommunikasjon», der forskere ble tvunget ut av kontorene sine. Det skulle kunne hugges i stykker igjen – og det kunne hende det ble stygt.

Feirer 35 år med verdiskaping: Fra overlevelse til blomstrende innovasjonsmiljø

Ved hjelp av visjoner og ambisjoner gjennom 35 år har Forskningsparken etablert seg som en sentral aktør i det norske innovasjonslandskapet. Helt fra starten var målet å få folk til å møtes.

Ledidi Core: Sikker deling av forsknings- og helsedata

Se for deg at en gruppe forskere ved flere ulike institusjoner skal samarbeide. Da trenger de tilgang på hverandres data på en enkel måte, samtidig som sikkerhet og personvern blir ivaretatt. Det norske selskapet Ledidi har funnet en løsning.

Er det på tide å komme seg tilbake på kontoret?

«Fem dager i uken på kontoret, takk». Det var beskjeden gigantselskapet Amazon ga til sine ansatte nylig. Kan det være at post-pandemi-frihetsrusen har lagt seg og vi at vi sakte, men sikkert innser at et godt arbeidsmiljø ikke kan sendes på e-post?

Ny innovasjonshub for studenter

UiO iHub et nytt lokale for innovative studenter i Forskningsparken i Oslo. Huben blir drevet av studenter med støtte fra Veksthuset for verdiskaping og Universitetet i Oslo.

Nytt 87 kvm veggmaleri avduket

Følger du Gaustadalléen videre forbi nedkjøringen til Forskningsparken får du nå se et originalt kunstverk av den anerkjente britiske kunstneren Xenz. Veggmaleriet er en gave til Oslo fra Tekna Oslo avdeling.

Gode muligheter for vekstselskaper i Forskningsparken

Over 3000 mennesker fra akademia, forskning og næringsliv har sin daglige arbeidsplass i Forskningsparken, midt mellom Gaustad og Blindern i Oslo. Våre leietakere utgjør et unikt økosystem for innovasjon, verdiskapning og kommersialisering av forskning.

Kavliprisvinnere til Forskningsparken

Kavliprisen tildeles hvert år til åtte av verdens ledende forskere innen astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap. Årets prisvinnerne innen nanovitenskap holdt sine prisforedrag i Forskningsparken.

Photoncycle: Drømmen om evig solskinn

Problemet er like enkelt som løsningen er komplisert: Hvordan få solenergien til å vare helt til vinteren? Bjørn Brandtzæg og Photoncycle mener de sitter på løsningen som kan gjøre private husholdninger selvforsynte med strøm.

Utstilling om sprayboksens og gatekunstens historie

Visste du at sprayboksen ble oppfunnet i Oslo? «Oslo, Home of the Spray Can» er en utstilling med historiske gjenstander, arkivdokumentasjon og kuraterte kunstverk som hyller Erik Rotheims oppfinnelse fra 1926 og kunstbevegelsene den dannet grunnlaget for – graffiti og senere gatekunst.

Barnehagen ønsker insektene velkommen

Arbeidet med å erstatte gressplenene rundt Forskningsparken med blomsterenger startet sommeren 2023. Det er bra for det biologiske mangfoldet i området, og selvsagt også for insektene. Nå jobber barna i Forskningsparken Montessori med egen innkvartering for små kryp.

Bli kjent med nabolaget!

I området rundt Forskningsparken finner du flere utdannings- og forskningsinstitusjoner og en rekke innovative selskaper. Og tro det eller ei, men det finnes steder å gå etter jobb også.

Årsrapport for 2023

Der forskning møter næringsliv.

«De beste investorene er eksperter på sitt felt, men de er samtidig bevisste på hva de ikke kan noe om.»

Som gründer kan det være fristende å si ja takk til alt og alle som tilbyr deg finansiering. Men tenk deg om to ganger før du inngår et partnerskap med noen som ikke kan tilføre selskapet verdi i form av kompetanse, er budskapet til Pekka Simula fra Innovestor.

Møt fremtidens gründere på NM i Studentbedrifter

Den 6. juni samles studenter fra hele landet i Forskningsparken for å konkurrere om tittelen «Norges beste studentbedrift». De får også en unik erfaring med seg i sekken.

Stokkand på taket

Én fugl i hånden er bedre enn ti på taket, sies det. Mulig det, men vi kan i hvert fall si at vi har foreløpig én, og snart flere fugler på taket av Forskningsparken.

La ideer bli til godt profesjonelt innhold i Health2B-studioet

Visste du at Health2B har et fantastisk bra lyd- og filmstudio?

Skal kartlegge DNA i alle norske arter

– Jordas biologiske mangfold er truet. Å forstå og å bevare arter vil derfor være avgjørende for menneskets overlevelse og velstand, sier UiO-professor. Den norske delen av det globale Earth BioGenome Project (EBP) samler nå krefter fra hele det akademiske Norge, samt representanter fra næringslivet, for å DNA-sekvensere alt fra bregner til bjørn.

Ny dPCR kjernefasilitet i ShareLab

QUIAGEN har valgt ShareLab sin base for sin nye kjernefasilitet. Målet er å etablere dPCR som en mainstream teknologi i den norske biotech-industrien.

Co-Create: Kreativ studentinnovasjon

Sofabordene er laget av paller, og det er over snittet mange post-it-lapper i omløp når en gruppe studenter er samlet i Forskningsparken for å tenke klokt sammen. Co-Create er et felles initiativ av og for høyskoler og universiteter i Oslo-området der studenter skal motiveres til å løse reelle problemer gjennom entreprenørskap og startups.

HealthHACK: Studenter på jakt etter intelligente helseløsninger

For tredje år på rad arrangerte nylig Oslo Met HealthHACK – denne gang i samarbeid med The Life Science Cluster i Forskningsparken. Studentene fikk bryne seg på ekte problemstillinger knyttet til helse og teknologi.

Lanserer nytt nettverk for kvinner i helse og livsvitenskap

Women in Life Science Norway, forkortet til WiLD Norway, er et nettverk for faglig utveksling, veiledning, opplæring i styrearbeid, nettverksarrangementer og andre ressurser som kan hjelpe kvinner inn i leder- og styreroller.

Makta og kapitalgapet: Lise Fulland om hvorfor 9 av 10 gründere er menn

Man skulle ikke tro at hvilket kjønn du tilhører har en betydning for om du starter et selskap eller ikke. Likevel blir 89% av alle norske selskaper startet av menn, ifølge tall fra 2020. 99% av all finansiering går til mannlige team*. Til tross for dyster statistikk ser Investment Partner i Startuplab, Lise Fulland, positive tendenser. Men ingenting skjer av seg selv.

Kobler hot-spots i nordisk livsvitenskap

Hvordan kan vi styrke koblingen mellom knutepunkter for livsvitenskap i Oslo og Gøteborg? Hva skal til for at vi i Norden ser på talent og innovasjonskraft som en samlet kritisk masse i global skala?

Tester klemmefri blodtrykksmåling i Health2B

Forhøyet blodtrykk øker risikoen for en rekke sykdommer. De fleste merker ingen ubehag ved høyt blodtrykk, og det gir dermed god mening å måle blodtrykket av og til. Men har du selv merket at du blir litt mer anspent når blodtrykksmansjetten tar kvelertak på armen din? I Health2B sine lokaler i Forskningsparken har frivillige forsøkspersoner nå testet en ny type blodtrykksmåler – uten mansjett.

Storsatsing på eksport av helsenæring lansert i Forskningsparken

Representanter fra hele bredden av norsk helsenæring var i februar samlet i Trappa i Forskningsparken. Statsrådene Jan Kristian Vestre og Ingvild Kjerkhol la fram 15 tiltak som skal bidra til å doble eksportinntektene for helsenæringen innen 2030.

Matnyttig: Hvordan tiltrekke og beholde utenlandske arbeidstakere?

To tredjedeler av alle norske selskap mangler viktig kompetanse, ifølge NHO. For å hevde oss i konkurransen om de skarpeste hodene er det på tide å skjerpe greiene, mener Mari Strømsvåg fra Osloregionen interkommunale politiske råd.

Finn din gjeng!

Over 3000 mennesker jobber i Forskningsparken. Sjansen for at noen av dem deler dine interesser, hobbyer eller mål er ganske stor. Hadde det ikke vært fint å treffe noen av dem? Forskningsparken lanserer nå det nye konseptet «Micro Communities» for alle leietakere i parken.

Nyhet: Forskningsparken Community Fund

Forskningsparken har nå gleden av å lansere «Forskningsparken Community Fund», et initiativ som skal oppmuntre til samarbeid og aktiviteter drevet av medlemmer av Forskningsparken. Fondet er åpent for alle leietakere som ønsker å møtes over felles interesser utenfor kontorets vegger.

«Blått hydrogen er avgjørende for det grønne skiftet»

Bak delvis lukkede dører på Forskningsparkens grunnplan finner du et virvar av kobberrør, kolber og reagensrør, dyser, målere og slanger. Her holder forskere ved UiOs Senter for Materialvitenskap og Nanoteknologi (SMN) til. De forsøker blant annet å finne løsninger på vårt behov for klima- og miljøvennlig energi.

Fra Startuplab til et av landets ledende e-helseselskaper

«Det kommer til å bli motbakker», var tilbakemeldingene gründerne ble møtt med i oppstarten. Nå forenkler Diffia hverdagen til helsepersonell og pasienter ved flere sykehus.

«Vi jobber med dette fordi det er nødvendig, ikke enkelt.»

Norske Aiba utvikler teknologi som forhindrer nettovergrep mot barn. Nå har de et unikt produkt folk verden rundt har behov for.

Bekjemper kilden til kronisk betennelse og fibrose

Arxx Therapeutics fusjonerer med Oxitope Pharma og henter 862 millioner kroner fra investor for å finansiere utvikling av ny behandling for systemisk sklerose. Det fusjonerte selskapet får navnet Calluna Pharma.

Hardwarelab: Bygg, test, gjenta

Går du gjennom glassgaten i nederste etasje av Forskningsparken vil du passere noe som minner om en zoologisk hage for tech-nerds. Det er Startuplabs eget verksted, Hardwarelab. Her blir prototyper utviklet, testet, endret, forkastet - eller ender som suksessfulle produkter.

Anette Sauve i Vitas lokaler

Legemidlenes kontrolltårn

Øverst i A-blokka i Forskningsparken sitter legemiddelbransjens svar på Petter Smart og Tante Sofie: Bioteknologiselskapet Vitas. Der sørger høykompetente ansatte, deriblant en gjeng med roboter, for at legemidlene vi bruker inneholder det de skal.

Fiksefest i parken

Sammen med Startuplab, Restarters Norway & Elkjøp var Forskningsparken vertskap for Fiksefest i Parken Bakeri. Totalt 8 fiksere hjalp til med å reparere en nerf-gun, en forsterker, en Luxo-lampe, en kaffekvern og mye mer. 

Samarbeider med verdens største batteriprodusenter

Cenate utvikler og produserer verdensledende teknologi som skal erstatte grafitt i dagens batterier.

Jens droppet ut av skolen – nå lager han undervisningsverktøy for lærere i hele verden

Curipod har forent AI og undervisning, og laget et undervisningsverktøy som sprer engasjement i klasserommet.

Bitt av günderbasillen

– Å være med å starte noe fra ingenting, å skape kulturen helt fra grunnen, er det jeg vil, slår leder i Simli, Heidi Frost Eriksen fast. Simli er det tredje selskapet hun er med å bygge, men før Heidi Frost Eriksen ble bitt av gründerbasillen, sto det ikke like klart for henne hva hun ville i livet.

Sharelab: Kompetanse til låns

Hvis du mangler et ekstra sett hender og et klokt hode til ditt prosjekt, men ikke har mulighet til å ansette noen, kan ShareLab tilby løsningen. «Scientist for Hire» er en tjeneste de med suksess har drevet noen år allerede.

Testing-ett-to: Få mer ut av brukertestene dine

UX-designer María Maurstad Ævarsdóttir mener du aldri kan være for godt forberedt når du gjennomfører brukertesting. Du bør til og med teste din egen test! Dette er hennes trinn-for-trinn guide til sikker suksess.

Slik ble de verdensledende på blodanalyse

Bioteknologiselskapet Vitas er i dag verdensledende innen automatiserte analyser av tørket blod. Fortellingen deres er vel så mye en fortelling om Forskningsparken.

Med hjerte for realfag

Stadig færre elever i videregående skole velger spesialisering i matematikk, kjemi og fysikk. Samtidig svarer 8 av 10 ungdommer at realfag er viktig for samfunnet. Kan vi be dem velge utdanning med fornuft framfor lyst? Og er det pisk eller gulrot som må til? Fire personer med hjerte for realfag har svært ulike svar på det.

Viser vei for helsenæringen

Regjeringens satsing på helsenæringen har vært varslet lenge og det nylig lanserte veikartet er en god beskrivelse av terrenget, men har også noen mangler, mener sentrale aktører.

Nå kan du pante i Forskningsparken

Unibottle tester i disse dager ut sin panteløsning for privatpersoner og bedrifter hvor du har muligheten til å levere panten rett i deres Unibox pantekontainer her i Forskningsparken og få panten rett inn på egen konto.

Gratis vaksinesjekk for alle

«Ikke tro at alle andre vet best. Du må tørre selv! Dessuten lærer du så mye mer på å prøve og feile. Du kan uansett ikke regne med at alt blir perfekt fra start.»

Tar opp kampen mot batteri-branner i avfallssorteringen

«Vi snakket med en erfaren gründer i USA tidligere i år, og han sa: "Have fun and get shit done!" Det er noe vi prøver å huske på.»

Utvikler neste generasjons solbeskyttelse

"Ikke gi opp! Det kommer til å være vanskeligere enn du tror og ta lengre tid enn du ser for deg, men min erfaring er at det vanligvis ordner seg til slutt!"

La humla suse: Slik bidrar Forskningsparken til biologisk mangfold

Grøntområder og biologisk mangfold er kanskje ikke det du forbinder mest med Forskningsparken. For du visste kanskje ikke at det finnes både dam, bekk, grønne tak og snart en blomstereng som bidrar til å skape liv i området rundt parken?

5 gode grunner til å velge en grønn vei til jobben i Forskningsparken

Folk som jobber i Forskningsparken velger mer miljøvennlig enn andre når de skal reise til og fra jobb, viser en undersøkelse gjennomført av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Transportøkonomisk institutt i 2018. Kanskje fordi det er enkelt å få til?

Utvikler smarte og rehabiliterende bikuber

Franskmannen Christophe Brod hoppet ut av telekombransjen, og rett inn i birøkterbransjen. Nå er han og Beefutures klare for å innlede en aldri så liten revolusjon innen bikuber.

Ikke la mobilen stjele søvnen din

Tar du med deg mobilen på soverommet? Er den det første du plukker opp når du våkner? Hvis du i tillegg strever med søvn kan det være lurt å endre rutiner, sier gründerne av Selah Sleep, Christine Øvstedal og Maria With Hoen.

Gjenbruker det gamle elbilbatteriet ditt

Kasserte elbilbatterier er i ferd med å bli et kjempeproblem. Evyon vil utnytte «søppelet» til det fulleste.

La ikke avfallet gå til spille

Er du flink til å kildesortere på jobb? Tallene viser at du sannsynligvis har litt å gå på. Alle som jobber i Forskningsparken sorterte i 2022 ca 55% av sitt avfall. Det vil si at nesten halvparten av alt som ble kastet gikk i restavfallet.

Svinnet forsvinner

Det er i snitt 600 mennesker innom de to kantinene i Forskningsparken hver dag. Da gjelder det å beregne nok, men ikke for mye mat.

På jakt etter strømtyven

- Det er ikke alltid de mest synlige tiltakene som er de meste effektive, sier Erik Ersnes. Han er teknisk sjef for Forskningsparken og har god oversikt over energiforbruket i parken.

Aleap gjør noe ingen andre helseinkubatorer gjør

Mens andre helseinkubatorer spesialiserer seg, har Aleap holdt dørene åpne for flere fagområder. Det har ført til suksess. Nå har de doblet kontorområdet, og fortsetter å vokse med snart 60 selskaper i stallen.

ShareLab har fått seks nye lab-suiter

Det er høy aktivitet hos lab-inkubator ShareLab, og nå er kapasiteten enda bedre. Samtidig er de første selskapene på vei ut av «redet».

Lås opp møterommet med Unloc

Ny pilot for kort- og nøkkelfri adkomst til møterom.

På leting etter rent vann

– Ved å kombinere tradisjonelle fagområder på nye måter kan du finne løsninger på mange problemer, sier selskapets leder, Helene Ree Ruden.

Skal skape innovative løsninger for helsevesenet

Health2B er en ny arena der offentlige og private innen helse kan komme sammen og løse morgendagens utfordringer.

Gjør forretning av forskning med banebrytende mikro-mikrofoner

Sverre Dale Moen var med på å etablere tech-suksessen Chipcon i 1996. Nå er han daglig leder i SensiBel. Felles for selskapene er at de springer ut av forskere fra SINTEF og har gode vekstvilkår i Forskningsparken.

Seriegründeren drives av ønsket om å skape noe i verdensklasse

Flere suksesshistorier er det «enkle» grepet som skal til for at norske startups og gründerbedrifter skal fortsette veksten, mener Odd Skarheim. Seriegründerens viktigste motivasjonsfaktor er ønsket om å skape noe i toppklasse.

«Plutselig er innovasjonene der, og da må du gripe dem»

Nå ruster Forskningsparken opp for å gjøre det lettere for forskere og studenter å ta ideene sine ut i verden.

Leder for en dag i Forskningsparken

I år fikk vi gleden av besøk fra 3 unge ledertalenter som har fulgt 3 toppsjefer i Forskningsparken, under «Leder for en dag», et årlig initiativ fra Ungt Entreprenørskap.

Tar norsk vaksineteknologi ut i verden

I Forskningsparken utvikles det banebrytende vaksiner mot kreft, infeksjonssykdommer og koronavirus. Veien dit har vært unødvendig bratt, mener Norges mest suksessfulle bioteknologi-gründer.

Glem klasserom og trauste læringsvideoer

Hva har Equinor, Circle K og norsk psykiatri til felles? De er alle svært begeistret over dataspillene til Attensi.

Aleap blant de 25 beste biotech inkubatorene i Europa

For første gang er Aleap inne på Labiotech.eu sin liste over de 25 beste biotech inkubatorene i Europa.

Vaccibody bygger milliardverdier i Forskningsparken

Vaccibody er en av Norges ledende biotekselskaper. Selskapet har en banebrytende teknologiplattform som brukes innenfor blant annet vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer.

Tester hvor mange som har hatt Covid-19

En omfattende forskningsstudie skal finne ut hvor mange i Norge som faktisk har antistoffer mot koronaviruset.

Ikke i tvil om at Northzone vil investere

Forskningsparken er et relevant sted å være for oss, sier partner Bjørn Stray. Han er ikke i tvil om at Northzone kommer til å investere i noen av selskapene som holder til her.

Nye verdiøkende arbeidsplasser

Det er to hovedoppgaver vi skal løse i Oslo Science City, sa Idar Kreutzer: Vi skal akselerere det grønne skiftet OG vi skal skape nye verdiøkende arbeidsplasser.

Bjørn Erik Reinseth ny adm. direktør i Forskningsparken

Bjørn Erik Reinseth er av styret i Oslotech ansatt som ny administrerende direktør i selskapet etter Karl-Christian Agerup som har ledet selskapet de siste 10 årene.

Statsminister med høye forventninger

- De som lykkes med å utvikle samfunnet sitt, har tort å tenke nytt. De har tort å investere i en fremtid, tort å utvikle seg. De har tort å ta sjanser, sa statsminister Erna Solberg på pressemøtet for lanseringen av Oslo Science City

GE Healthcare inn i ny lab i Forskningsparken

GE Healthcare driver innovasjon og utvikling i Norge og betjener årlig 90 millioner pasienter globalt med diagnose og legemidler. Nå flytter de inn i nybygget lab i Forskningsparken i Oslo.

Utviklet selvbetjeningsløsning sammen med sin første kunde

Tidemann Norli og Dexter Smith eier og driver selskapet ninito. De har utviklet en selvbetjeningsløsning for restaurantbransjen, slik de har hos McDonalds.

Hvordan bli en magnet for innovasjon?

Norges første innovasjonsdistrikt – Oslo Science City – ble etablert våren 2019. Nå skal området utvikles videre med arbeidsplasser, boliger og kultur- og servicefunksjoner.

Covid-19: Tryggere tilbake til jobb med Vitas' hjemmetest for antistoffer

Vitas er en anerkjent analyselab i Forskningsparken. Med 26 års erfaring i analyse og med utstrakt internasjonal forsknings- og utviklingsaktivitet har de jobbet på høygir siden mars med støtte fra skattefunnprogrammet til Norges forskningsråd.

Stor interesse for ny forskning

På Impact Breakfast i Forskningsparken møtes forskere, investorer og entreprenører

Kildesortering i Forskningsparken

I miljøstasjonen i U1, rett ved utkjøringen fra garasjen finner du beholdere for avfall. Der kan du kaste spesialavfall som f.eks. glass, porselen, metall, el-avfall og batterier.

Cutting Edge Festival 2019 - Alt.Future

Cutting Edge festivalen har på kort tid etablert seg som en festival som teknologinteresserte valfarter til for å få med seg de nyeste trendene globalt, og samlet i fjor over 1000 mennesker.

Nystiftede Nordic Brain Tech

Cathrine Ro Heuch er CEO i nystiftede Nordic Brain Tech AS som utvikler en forskningsbasert tjeneste, en hjemmebehandling som virker forebyggende mot migrene.

Ny sjef med drømmebakgrunn

Selskapet Amicoat i Forskningsparken produserer et bakteriedrepende stoff som er forsket frem ved Universitetet i Tromsø.

Fra IoT til industriell ultralyd

Sigurd Øyen er ny i Forskningsparken, og klar for oppdrag innen ultralyd og elektronikkdesign.

Hun vil dra kolleger inn i fremtiden

Lege Ida Susanna Fattah mener vi står ovenfor et tapt potensiale.

Ny i Forskningsparken

Ole Martin Odland og Nordcad flyttet inn i Forskningsparken i april. De leverer software til elektronikkutvikling og er fornøyd med å ha landet her.

Oivi vil forhindre at diabetikere blir blinde

– Dette stedet er en slags magnet for flinke folk og ambisjoner, sier Anders Eikenes utenfor kontorene i Forskningsparken. Han er i gang med sitt andre oppstartsselskap.

Det daglige brød

Parken Bakeri i Forskningsparken er den foretrukne møteplassen for startups, forskere og innvatører. Det var Joakim, Tom og Øystein fra Grünerløkka Bakeri som ble lokket inn, fikk sansen for stedet, brettet opp ermene og fikk kaffe og kanelsnurrer på plass. Og nå er det hyggelige bakeriet del av en suksesshistorie.

Attensi vokser i Forskningsparken

Attensi flyttet inn i StartupLab i 2012 med to ansatte. Da vi hadde vokst til 8 ansatte var det tid for å flytte inn i Forskningsparken. Se hva daglig leder og CTO Anne Lise Waal sier om vekstperioden for den norske oppstartsbedriften. 

Vitaminer i rask vekst

Kappa Bioscience er et lovende, norsk bioteknologiselskap. Selskapet er "født og oppvokst" i Forskningsparken i Oslo, og selger i dag sine produkter over store deler av verden. Selskapet utvikler og produserer et rent vitamin K2, vitaminet som er viktig for benbygning og hjerte-kar. Molekylet som Kappa Bioscience produserer er identisk med vitaminet slik vi finner det i naturen.

Kronprinsen åpnet Aleap

Helseinkubatoren Aleap ble offisielt åpnet 12. oktober. H.K.H. Kronprins Haakon stod for den høytidelige åpningen av inkubatoren i Forskningsparken i Oslo.

Oslo Lifetech stiftes

Med 100 personer til stede og ca. 80 ulike aktører representert ble nettverket stiftet for å øke næringsvekst innen life science-sektoren. Sommeren 2016 ble navnet endret til The Life Science Cluster.

Founders Fund etableres av Startuplab

I 2013 ble Founders Fund etablert. Founders Fund stiller med penger, erfaring og nettverk, og de vil gå inn i de mest lovende startupselskapene.

Medtech Growth House etableres

Forskningsparken har fått en klynge. I Medtech Growth House sitter medtech-selskaper sammen for å kunne utnytte synergier, dele tjenester og jobbe mest mulig rasjonelt. Bli med inn og ta en titt:

Startuplab etableres i Forskningsparken

Forskningsparken styrker tilbudet til tech-gründerne med etableringen av StartupLab. I StartupLab AS skal det utvikles nye selskaper og forretningsidéer med internasjonalt format. Med StartupLab styrkes Forskningsparkens posisjon som ledende arnested for nye vekstkraftige teknologibedrifter.

Bioteknologisenteret 20 år

Bioteknologisenteret (nå NCMM) er en veteran i Forskningsparken. Senteret har holdt hus i Forskningsparken i alle årene som har gått siden Forskningsparken sto klar i 1990.

Oslo Medtech flytter inn i Forskningsparken

Karl-Christian Agerup ønsket Oslo Medtech velkommen til Forskningsparken, som fra 1. juli er fasilitator for klusteret med over 50 medlemmer. Her er Agerup, til venstre i samtale med leder av Oslo Medtech, Kathrine Myhre og Jon Kveine, fra Arena-programmet i Innovasjon Norge.

Universitetets mediesenter flytter inn

I år 1999 sto Forskningsparkens byggetrinn 2 ferdig. Med et nyopprettet mediesenter i bagasjen flyttet Universitetet i Oslo inn på 5200 kvadratmeter, og ble med det Forskningsparkens største leietaker.

Mascot Interactive etableres i Forskningsparken

I 1997 ble Mascot Interactive etablert i Forskningsparken. Den internettbaserte prissammenligningstjenesten ble senere omdøpt til Zoomit AS før de fusjonerte med Kelkoo og solgt til Yahoo for 4 mrd.

Oslonett

Oslonett flytter inn i Forskningsparken i 1993 og lanserer Norges første kommersielle webserver samme året. Oslonett ble på mange måter starten på internettbølgen i Norge.

Forskningsparken får sin barnehage

I Innovasjonssenteret spede barndom, var de første kontorlokalene en Moelven-brakke på Blindern (omtrent der hvor Georg Sverdrups hus står i dag). Noen år senere, i 1989, flyttet Innovasjonssenteret ut og brakken ble arena for mangfoldige barndommer i den nystartete barnehagen Forskningsparken Montessori AS.

Forskningsparkens historie

Forskningsparken ble offisielt åpnet 15. november 1989. Nedenfor finner du utvalgte milepæler i vår rike innovasjonshistorie.

Kimen til norges første Forskningspark

Svenning Torp om Forskningsparken

Offentlig og private aktører møtes for å skape morgendagens sengepost

Hvordan ser arbeidet ut på en sengepost på sykehus eller sykehjem? Hvordan kan digitale løsninger redusere bemanningsbehovet og gir en mer effektiv pasientbehandling? På «Tech Scan» i Forskningsparken samlet Health2B aktører fra sykehus, kommuner og næringsliv for å møtes og lære av hverandre.

Heia-heia! LEGO-kids tok over parken

En lørdag i november ble den vanlige forholdsvis beherskede stemningen i Forskningsparken erstattet av et hav av skrålende barn og tenåringer kledd i fargerike t-skjorter med blikket rettet mot … Lego-roboter!

Forskningsparken 35 år: Arkitekten ville lage et hus der folk snakker sammen

Arkitekten Niels Torp sin visjon for Forskningsparken var å skape et bygg for «uforberedt kommunikasjon», der forskere ble tvunget ut av kontorene sine. Det skulle kunne hugges i stykker igjen – og det kunne hende det ble stygt.

Feirer 35 år med verdiskaping: Fra overlevelse til blomstrende innovasjonsmiljø

Ved hjelp av visjoner og ambisjoner gjennom 35 år har Forskningsparken etablert seg som en sentral aktør i det norske innovasjonslandskapet. Helt fra starten var målet å få folk til å møtes.

Ledidi Core: Sikker deling av forsknings- og helsedata

Se for deg at en gruppe forskere ved flere ulike institusjoner skal samarbeide. Da trenger de tilgang på hverandres data på en enkel måte, samtidig som sikkerhet og personvern blir ivaretatt. Det norske selskapet Ledidi har funnet en løsning.

Er det på tide å komme seg tilbake på kontoret?

«Fem dager i uken på kontoret, takk». Det var beskjeden gigantselskapet Amazon ga til sine ansatte nylig. Kan det være at post-pandemi-frihetsrusen har lagt seg og vi at vi sakte, men sikkert innser at et godt arbeidsmiljø ikke kan sendes på e-post?

Ny innovasjonshub for studenter

UiO iHub et nytt lokale for innovative studenter i Forskningsparken i Oslo. Huben blir drevet av studenter med støtte fra Veksthuset for verdiskaping og Universitetet i Oslo.

Nytt 87 kvm veggmaleri avduket

Følger du Gaustadalléen videre forbi nedkjøringen til Forskningsparken får du nå se et originalt kunstverk av den anerkjente britiske kunstneren Xenz. Veggmaleriet er en gave til Oslo fra Tekna Oslo avdeling.

Gode muligheter for vekstselskaper i Forskningsparken

Over 3000 mennesker fra akademia, forskning og næringsliv har sin daglige arbeidsplass i Forskningsparken, midt mellom Gaustad og Blindern i Oslo. Våre leietakere utgjør et unikt økosystem for innovasjon, verdiskapning og kommersialisering av forskning.

Kavliprisvinnere til Forskningsparken

Kavliprisen tildeles hvert år til åtte av verdens ledende forskere innen astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap. Årets prisvinnerne innen nanovitenskap holdt sine prisforedrag i Forskningsparken.

Photoncycle: Drømmen om evig solskinn

Problemet er like enkelt som løsningen er komplisert: Hvordan få solenergien til å vare helt til vinteren? Bjørn Brandtzæg og Photoncycle mener de sitter på løsningen som kan gjøre private husholdninger selvforsynte med strøm.

Utstilling om sprayboksens og gatekunstens historie

Visste du at sprayboksen ble oppfunnet i Oslo? «Oslo, Home of the Spray Can» er en utstilling med historiske gjenstander, arkivdokumentasjon og kuraterte kunstverk som hyller Erik Rotheims oppfinnelse fra 1926 og kunstbevegelsene den dannet grunnlaget for – graffiti og senere gatekunst.

Barnehagen ønsker insektene velkommen

Arbeidet med å erstatte gressplenene rundt Forskningsparken med blomsterenger startet sommeren 2023. Det er bra for det biologiske mangfoldet i området, og selvsagt også for insektene. Nå jobber barna i Forskningsparken Montessori med egen innkvartering for små kryp.

Bli kjent med nabolaget!

I området rundt Forskningsparken finner du flere utdannings- og forskningsinstitusjoner og en rekke innovative selskaper. Og tro det eller ei, men det finnes steder å gå etter jobb også.

Årsrapport for 2023

Der forskning møter næringsliv.

«De beste investorene er eksperter på sitt felt, men de er samtidig bevisste på hva de ikke kan noe om.»

Som gründer kan det være fristende å si ja takk til alt og alle som tilbyr deg finansiering. Men tenk deg om to ganger før du inngår et partnerskap med noen som ikke kan tilføre selskapet verdi i form av kompetanse, er budskapet til Pekka Simula fra Innovestor.

Møt fremtidens gründere på NM i Studentbedrifter

Den 6. juni samles studenter fra hele landet i Forskningsparken for å konkurrere om tittelen «Norges beste studentbedrift». De får også en unik erfaring med seg i sekken.

Stokkand på taket

Én fugl i hånden er bedre enn ti på taket, sies det. Mulig det, men vi kan i hvert fall si at vi har foreløpig én, og snart flere fugler på taket av Forskningsparken.

La ideer bli til godt profesjonelt innhold i Health2B-studioet

Visste du at Health2B har et fantastisk bra lyd- og filmstudio?

Skal kartlegge DNA i alle norske arter

– Jordas biologiske mangfold er truet. Å forstå og å bevare arter vil derfor være avgjørende for menneskets overlevelse og velstand, sier UiO-professor. Den norske delen av det globale Earth BioGenome Project (EBP) samler nå krefter fra hele det akademiske Norge, samt representanter fra næringslivet, for å DNA-sekvensere alt fra bregner til bjørn.

Ny dPCR kjernefasilitet i ShareLab

QUIAGEN har valgt ShareLab sin base for sin nye kjernefasilitet. Målet er å etablere dPCR som en mainstream teknologi i den norske biotech-industrien.

Co-Create: Kreativ studentinnovasjon

Sofabordene er laget av paller, og det er over snittet mange post-it-lapper i omløp når en gruppe studenter er samlet i Forskningsparken for å tenke klokt sammen. Co-Create er et felles initiativ av og for høyskoler og universiteter i Oslo-området der studenter skal motiveres til å løse reelle problemer gjennom entreprenørskap og startups.

HealthHACK: Studenter på jakt etter intelligente helseløsninger

For tredje år på rad arrangerte nylig Oslo Met HealthHACK – denne gang i samarbeid med The Life Science Cluster i Forskningsparken. Studentene fikk bryne seg på ekte problemstillinger knyttet til helse og teknologi.

Lanserer nytt nettverk for kvinner i helse og livsvitenskap

Women in Life Science Norway, forkortet til WiLD Norway, er et nettverk for faglig utveksling, veiledning, opplæring i styrearbeid, nettverksarrangementer og andre ressurser som kan hjelpe kvinner inn i leder- og styreroller.

Makta og kapitalgapet: Lise Fulland om hvorfor 9 av 10 gründere er menn

Man skulle ikke tro at hvilket kjønn du tilhører har en betydning for om du starter et selskap eller ikke. Likevel blir 89% av alle norske selskaper startet av menn, ifølge tall fra 2020. 99% av all finansiering går til mannlige team*. Til tross for dyster statistikk ser Investment Partner i Startuplab, Lise Fulland, positive tendenser. Men ingenting skjer av seg selv.

Kobler hot-spots i nordisk livsvitenskap

Hvordan kan vi styrke koblingen mellom knutepunkter for livsvitenskap i Oslo og Gøteborg? Hva skal til for at vi i Norden ser på talent og innovasjonskraft som en samlet kritisk masse i global skala?

Tester klemmefri blodtrykksmåling i Health2B

Forhøyet blodtrykk øker risikoen for en rekke sykdommer. De fleste merker ingen ubehag ved høyt blodtrykk, og det gir dermed god mening å måle blodtrykket av og til. Men har du selv merket at du blir litt mer anspent når blodtrykksmansjetten tar kvelertak på armen din? I Health2B sine lokaler i Forskningsparken har frivillige forsøkspersoner nå testet en ny type blodtrykksmåler – uten mansjett.

Storsatsing på eksport av helsenæring lansert i Forskningsparken

Representanter fra hele bredden av norsk helsenæring var i februar samlet i Trappa i Forskningsparken. Statsrådene Jan Kristian Vestre og Ingvild Kjerkhol la fram 15 tiltak som skal bidra til å doble eksportinntektene for helsenæringen innen 2030.

Matnyttig: Hvordan tiltrekke og beholde utenlandske arbeidstakere?

To tredjedeler av alle norske selskap mangler viktig kompetanse, ifølge NHO. For å hevde oss i konkurransen om de skarpeste hodene er det på tide å skjerpe greiene, mener Mari Strømsvåg fra Osloregionen interkommunale politiske råd.

Finn din gjeng!

Over 3000 mennesker jobber i Forskningsparken. Sjansen for at noen av dem deler dine interesser, hobbyer eller mål er ganske stor. Hadde det ikke vært fint å treffe noen av dem? Forskningsparken lanserer nå det nye konseptet «Micro Communities» for alle leietakere i parken.

Nyhet: Forskningsparken Community Fund

Forskningsparken har nå gleden av å lansere «Forskningsparken Community Fund», et initiativ som skal oppmuntre til samarbeid og aktiviteter drevet av medlemmer av Forskningsparken. Fondet er åpent for alle leietakere som ønsker å møtes over felles interesser utenfor kontorets vegger.

«Blått hydrogen er avgjørende for det grønne skiftet»

Bak delvis lukkede dører på Forskningsparkens grunnplan finner du et virvar av kobberrør, kolber og reagensrør, dyser, målere og slanger. Her holder forskere ved UiOs Senter for Materialvitenskap og Nanoteknologi (SMN) til. De forsøker blant annet å finne løsninger på vårt behov for klima- og miljøvennlig energi.

Fra Startuplab til et av landets ledende e-helseselskaper

«Det kommer til å bli motbakker», var tilbakemeldingene gründerne ble møtt med i oppstarten. Nå forenkler Diffia hverdagen til helsepersonell og pasienter ved flere sykehus.

«Vi jobber med dette fordi det er nødvendig, ikke enkelt.»

Norske Aiba utvikler teknologi som forhindrer nettovergrep mot barn. Nå har de et unikt produkt folk verden rundt har behov for.

Bekjemper kilden til kronisk betennelse og fibrose

Arxx Therapeutics fusjonerer med Oxitope Pharma og henter 862 millioner kroner fra investor for å finansiere utvikling av ny behandling for systemisk sklerose. Det fusjonerte selskapet får navnet Calluna Pharma.

Hardwarelab: Bygg, test, gjenta

Går du gjennom glassgaten i nederste etasje av Forskningsparken vil du passere noe som minner om en zoologisk hage for tech-nerds. Det er Startuplabs eget verksted, Hardwarelab. Her blir prototyper utviklet, testet, endret, forkastet - eller ender som suksessfulle produkter.

Anette Sauve i Vitas lokaler

Legemidlenes kontrolltårn

Øverst i A-blokka i Forskningsparken sitter legemiddelbransjens svar på Petter Smart og Tante Sofie: Bioteknologiselskapet Vitas. Der sørger høykompetente ansatte, deriblant en gjeng med roboter, for at legemidlene vi bruker inneholder det de skal.

Fiksefest i parken

Sammen med Startuplab, Restarters Norway & Elkjøp var Forskningsparken vertskap for Fiksefest i Parken Bakeri. Totalt 8 fiksere hjalp til med å reparere en nerf-gun, en forsterker, en Luxo-lampe, en kaffekvern og mye mer. 

Samarbeider med verdens største batteriprodusenter

Cenate utvikler og produserer verdensledende teknologi som skal erstatte grafitt i dagens batterier.

Jens droppet ut av skolen – nå lager han undervisningsverktøy for lærere i hele verden

Curipod har forent AI og undervisning, og laget et undervisningsverktøy som sprer engasjement i klasserommet.

Bitt av günderbasillen

– Å være med å starte noe fra ingenting, å skape kulturen helt fra grunnen, er det jeg vil, slår leder i Simli, Heidi Frost Eriksen fast. Simli er det tredje selskapet hun er med å bygge, men før Heidi Frost Eriksen ble bitt av gründerbasillen, sto det ikke like klart for henne hva hun ville i livet.

Sharelab: Kompetanse til låns

Hvis du mangler et ekstra sett hender og et klokt hode til ditt prosjekt, men ikke har mulighet til å ansette noen, kan ShareLab tilby løsningen. «Scientist for Hire» er en tjeneste de med suksess har drevet noen år allerede.

Testing-ett-to: Få mer ut av brukertestene dine

UX-designer María Maurstad Ævarsdóttir mener du aldri kan være for godt forberedt når du gjennomfører brukertesting. Du bør til og med teste din egen test! Dette er hennes trinn-for-trinn guide til sikker suksess.

Slik ble de verdensledende på blodanalyse

Bioteknologiselskapet Vitas er i dag verdensledende innen automatiserte analyser av tørket blod. Fortellingen deres er vel så mye en fortelling om Forskningsparken.

Med hjerte for realfag

Stadig færre elever i videregående skole velger spesialisering i matematikk, kjemi og fysikk. Samtidig svarer 8 av 10 ungdommer at realfag er viktig for samfunnet. Kan vi be dem velge utdanning med fornuft framfor lyst? Og er det pisk eller gulrot som må til? Fire personer med hjerte for realfag har svært ulike svar på det.

Viser vei for helsenæringen

Regjeringens satsing på helsenæringen har vært varslet lenge og det nylig lanserte veikartet er en god beskrivelse av terrenget, men har også noen mangler, mener sentrale aktører.

Nå kan du pante i Forskningsparken

Unibottle tester i disse dager ut sin panteløsning for privatpersoner og bedrifter hvor du har muligheten til å levere panten rett i deres Unibox pantekontainer her i Forskningsparken og få panten rett inn på egen konto.

Gratis vaksinesjekk for alle

«Ikke tro at alle andre vet best. Du må tørre selv! Dessuten lærer du så mye mer på å prøve og feile. Du kan uansett ikke regne med at alt blir perfekt fra start.»

Tar opp kampen mot batteri-branner i avfallssorteringen

«Vi snakket med en erfaren gründer i USA tidligere i år, og han sa: "Have fun and get shit done!" Det er noe vi prøver å huske på.»

Utvikler neste generasjons solbeskyttelse

"Ikke gi opp! Det kommer til å være vanskeligere enn du tror og ta lengre tid enn du ser for deg, men min erfaring er at det vanligvis ordner seg til slutt!"

La humla suse: Slik bidrar Forskningsparken til biologisk mangfold

Grøntområder og biologisk mangfold er kanskje ikke det du forbinder mest med Forskningsparken. For du visste kanskje ikke at det finnes både dam, bekk, grønne tak og snart en blomstereng som bidrar til å skape liv i området rundt parken?

5 gode grunner til å velge en grønn vei til jobben i Forskningsparken

Folk som jobber i Forskningsparken velger mer miljøvennlig enn andre når de skal reise til og fra jobb, viser en undersøkelse gjennomført av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Transportøkonomisk institutt i 2018. Kanskje fordi det er enkelt å få til?

Utvikler smarte og rehabiliterende bikuber

Franskmannen Christophe Brod hoppet ut av telekombransjen, og rett inn i birøkterbransjen. Nå er han og Beefutures klare for å innlede en aldri så liten revolusjon innen bikuber.

Ikke la mobilen stjele søvnen din

Tar du med deg mobilen på soverommet? Er den det første du plukker opp når du våkner? Hvis du i tillegg strever med søvn kan det være lurt å endre rutiner, sier gründerne av Selah Sleep, Christine Øvstedal og Maria With Hoen.

Gjenbruker det gamle elbilbatteriet ditt

Kasserte elbilbatterier er i ferd med å bli et kjempeproblem. Evyon vil utnytte «søppelet» til det fulleste.

La ikke avfallet gå til spille

Er du flink til å kildesortere på jobb? Tallene viser at du sannsynligvis har litt å gå på. Alle som jobber i Forskningsparken sorterte i 2022 ca 55% av sitt avfall. Det vil si at nesten halvparten av alt som ble kastet gikk i restavfallet.

Svinnet forsvinner

Det er i snitt 600 mennesker innom de to kantinene i Forskningsparken hver dag. Da gjelder det å beregne nok, men ikke for mye mat.

På jakt etter strømtyven

- Det er ikke alltid de mest synlige tiltakene som er de meste effektive, sier Erik Ersnes. Han er teknisk sjef for Forskningsparken og har god oversikt over energiforbruket i parken.

Aleap gjør noe ingen andre helseinkubatorer gjør

Mens andre helseinkubatorer spesialiserer seg, har Aleap holdt dørene åpne for flere fagområder. Det har ført til suksess. Nå har de doblet kontorområdet, og fortsetter å vokse med snart 60 selskaper i stallen.

ShareLab har fått seks nye lab-suiter

Det er høy aktivitet hos lab-inkubator ShareLab, og nå er kapasiteten enda bedre. Samtidig er de første selskapene på vei ut av «redet».

Lås opp møterommet med Unloc

Ny pilot for kort- og nøkkelfri adkomst til møterom.

På leting etter rent vann

– Ved å kombinere tradisjonelle fagområder på nye måter kan du finne løsninger på mange problemer, sier selskapets leder, Helene Ree Ruden.

Skal skape innovative løsninger for helsevesenet

Health2B er en ny arena der offentlige og private innen helse kan komme sammen og løse morgendagens utfordringer.

Gjør forretning av forskning med banebrytende mikro-mikrofoner

Sverre Dale Moen var med på å etablere tech-suksessen Chipcon i 1996. Nå er han daglig leder i SensiBel. Felles for selskapene er at de springer ut av forskere fra SINTEF og har gode vekstvilkår i Forskningsparken.

Seriegründeren drives av ønsket om å skape noe i verdensklasse

Flere suksesshistorier er det «enkle» grepet som skal til for at norske startups og gründerbedrifter skal fortsette veksten, mener Odd Skarheim. Seriegründerens viktigste motivasjonsfaktor er ønsket om å skape noe i toppklasse.

«Plutselig er innovasjonene der, og da må du gripe dem»

Nå ruster Forskningsparken opp for å gjøre det lettere for forskere og studenter å ta ideene sine ut i verden.

Leder for en dag i Forskningsparken

I år fikk vi gleden av besøk fra 3 unge ledertalenter som har fulgt 3 toppsjefer i Forskningsparken, under «Leder for en dag», et årlig initiativ fra Ungt Entreprenørskap.

Tar norsk vaksineteknologi ut i verden

I Forskningsparken utvikles det banebrytende vaksiner mot kreft, infeksjonssykdommer og koronavirus. Veien dit har vært unødvendig bratt, mener Norges mest suksessfulle bioteknologi-gründer.

Glem klasserom og trauste læringsvideoer

Hva har Equinor, Circle K og norsk psykiatri til felles? De er alle svært begeistret over dataspillene til Attensi.

Aleap blant de 25 beste biotech inkubatorene i Europa

For første gang er Aleap inne på Labiotech.eu sin liste over de 25 beste biotech inkubatorene i Europa.

Vaccibody bygger milliardverdier i Forskningsparken

Vaccibody er en av Norges ledende biotekselskaper. Selskapet har en banebrytende teknologiplattform som brukes innenfor blant annet vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer.

Tester hvor mange som har hatt Covid-19

En omfattende forskningsstudie skal finne ut hvor mange i Norge som faktisk har antistoffer mot koronaviruset.

Ikke i tvil om at Northzone vil investere

Forskningsparken er et relevant sted å være for oss, sier partner Bjørn Stray. Han er ikke i tvil om at Northzone kommer til å investere i noen av selskapene som holder til her.

Nye verdiøkende arbeidsplasser

Det er to hovedoppgaver vi skal løse i Oslo Science City, sa Idar Kreutzer: Vi skal akselerere det grønne skiftet OG vi skal skape nye verdiøkende arbeidsplasser.

Bjørn Erik Reinseth ny adm. direktør i Forskningsparken

Bjørn Erik Reinseth er av styret i Oslotech ansatt som ny administrerende direktør i selskapet etter Karl-Christian Agerup som har ledet selskapet de siste 10 årene.

Statsminister med høye forventninger

- De som lykkes med å utvikle samfunnet sitt, har tort å tenke nytt. De har tort å investere i en fremtid, tort å utvikle seg. De har tort å ta sjanser, sa statsminister Erna Solberg på pressemøtet for lanseringen av Oslo Science City

GE Healthcare inn i ny lab i Forskningsparken

GE Healthcare driver innovasjon og utvikling i Norge og betjener årlig 90 millioner pasienter globalt med diagnose og legemidler. Nå flytter de inn i nybygget lab i Forskningsparken i Oslo.

Utviklet selvbetjeningsløsning sammen med sin første kunde

Tidemann Norli og Dexter Smith eier og driver selskapet ninito. De har utviklet en selvbetjeningsløsning for restaurantbransjen, slik de har hos McDonalds.

Hvordan bli en magnet for innovasjon?

Norges første innovasjonsdistrikt – Oslo Science City – ble etablert våren 2019. Nå skal området utvikles videre med arbeidsplasser, boliger og kultur- og servicefunksjoner.

Covid-19: Tryggere tilbake til jobb med Vitas' hjemmetest for antistoffer

Vitas er en anerkjent analyselab i Forskningsparken. Med 26 års erfaring i analyse og med utstrakt internasjonal forsknings- og utviklingsaktivitet har de jobbet på høygir siden mars med støtte fra skattefunnprogrammet til Norges forskningsråd.

Stor interesse for ny forskning

På Impact Breakfast i Forskningsparken møtes forskere, investorer og entreprenører

Kildesortering i Forskningsparken

I miljøstasjonen i U1, rett ved utkjøringen fra garasjen finner du beholdere for avfall. Der kan du kaste spesialavfall som f.eks. glass, porselen, metall, el-avfall og batterier.

Cutting Edge Festival 2019 - Alt.Future

Cutting Edge festivalen har på kort tid etablert seg som en festival som teknologinteresserte valfarter til for å få med seg de nyeste trendene globalt, og samlet i fjor over 1000 mennesker.

Nystiftede Nordic Brain Tech

Cathrine Ro Heuch er CEO i nystiftede Nordic Brain Tech AS som utvikler en forskningsbasert tjeneste, en hjemmebehandling som virker forebyggende mot migrene.

Ny sjef med drømmebakgrunn

Selskapet Amicoat i Forskningsparken produserer et bakteriedrepende stoff som er forsket frem ved Universitetet i Tromsø.

Fra IoT til industriell ultralyd

Sigurd Øyen er ny i Forskningsparken, og klar for oppdrag innen ultralyd og elektronikkdesign.

Hun vil dra kolleger inn i fremtiden

Lege Ida Susanna Fattah mener vi står ovenfor et tapt potensiale.

Ny i Forskningsparken

Ole Martin Odland og Nordcad flyttet inn i Forskningsparken i april. De leverer software til elektronikkutvikling og er fornøyd med å ha landet her.

Oivi vil forhindre at diabetikere blir blinde

– Dette stedet er en slags magnet for flinke folk og ambisjoner, sier Anders Eikenes utenfor kontorene i Forskningsparken. Han er i gang med sitt andre oppstartsselskap.

Det daglige brød

Parken Bakeri i Forskningsparken er den foretrukne møteplassen for startups, forskere og innvatører. Det var Joakim, Tom og Øystein fra Grünerløkka Bakeri som ble lokket inn, fikk sansen for stedet, brettet opp ermene og fikk kaffe og kanelsnurrer på plass. Og nå er det hyggelige bakeriet del av en suksesshistorie.

Attensi vokser i Forskningsparken

Attensi flyttet inn i StartupLab i 2012 med to ansatte. Da vi hadde vokst til 8 ansatte var det tid for å flytte inn i Forskningsparken. Se hva daglig leder og CTO Anne Lise Waal sier om vekstperioden for den norske oppstartsbedriften. 

Vitaminer i rask vekst

Kappa Bioscience er et lovende, norsk bioteknologiselskap. Selskapet er "født og oppvokst" i Forskningsparken i Oslo, og selger i dag sine produkter over store deler av verden. Selskapet utvikler og produserer et rent vitamin K2, vitaminet som er viktig for benbygning og hjerte-kar. Molekylet som Kappa Bioscience produserer er identisk med vitaminet slik vi finner det i naturen.

Kronprinsen åpnet Aleap

Helseinkubatoren Aleap ble offisielt åpnet 12. oktober. H.K.H. Kronprins Haakon stod for den høytidelige åpningen av inkubatoren i Forskningsparken i Oslo.

Oslo Lifetech stiftes

Med 100 personer til stede og ca. 80 ulike aktører representert ble nettverket stiftet for å øke næringsvekst innen life science-sektoren. Sommeren 2016 ble navnet endret til The Life Science Cluster.

Founders Fund etableres av Startuplab

I 2013 ble Founders Fund etablert. Founders Fund stiller med penger, erfaring og nettverk, og de vil gå inn i de mest lovende startupselskapene.

Medtech Growth House etableres

Forskningsparken har fått en klynge. I Medtech Growth House sitter medtech-selskaper sammen for å kunne utnytte synergier, dele tjenester og jobbe mest mulig rasjonelt. Bli med inn og ta en titt:

Startuplab etableres i Forskningsparken

Forskningsparken styrker tilbudet til tech-gründerne med etableringen av StartupLab. I StartupLab AS skal det utvikles nye selskaper og forretningsidéer med internasjonalt format. Med StartupLab styrkes Forskningsparkens posisjon som ledende arnested for nye vekstkraftige teknologibedrifter.

Bioteknologisenteret 20 år

Bioteknologisenteret (nå NCMM) er en veteran i Forskningsparken. Senteret har holdt hus i Forskningsparken i alle årene som har gått siden Forskningsparken sto klar i 1990.

Oslo Medtech flytter inn i Forskningsparken

Karl-Christian Agerup ønsket Oslo Medtech velkommen til Forskningsparken, som fra 1. juli er fasilitator for klusteret med over 50 medlemmer. Her er Agerup, til venstre i samtale med leder av Oslo Medtech, Kathrine Myhre og Jon Kveine, fra Arena-programmet i Innovasjon Norge.

Universitetets mediesenter flytter inn

I år 1999 sto Forskningsparkens byggetrinn 2 ferdig. Med et nyopprettet mediesenter i bagasjen flyttet Universitetet i Oslo inn på 5200 kvadratmeter, og ble med det Forskningsparkens største leietaker.

Mascot Interactive etableres i Forskningsparken

I 1997 ble Mascot Interactive etablert i Forskningsparken. Den internettbaserte prissammenligningstjenesten ble senere omdøpt til Zoomit AS før de fusjonerte med Kelkoo og solgt til Yahoo for 4 mrd.

Oslonett

Oslonett flytter inn i Forskningsparken i 1993 og lanserer Norges første kommersielle webserver samme året. Oslonett ble på mange måter starten på internettbølgen i Norge.

Forskningsparken får sin barnehage

I Innovasjonssenteret spede barndom, var de første kontorlokalene en Moelven-brakke på Blindern (omtrent der hvor Georg Sverdrups hus står i dag). Noen år senere, i 1989, flyttet Innovasjonssenteret ut og brakken ble arena for mangfoldige barndommer i den nystartete barnehagen Forskningsparken Montessori AS.

Forskningsparkens historie

Forskningsparken ble offisielt åpnet 15. november 1989. Nedenfor finner du utvalgte milepæler i vår rike innovasjonshistorie.

Kimen til norges første Forskningspark

Svenning Torp om Forskningsparken