Et eksempel på tiltakene som står beskrevet er at Siva, i samarbeid med Forskningsrådet og Innovasjon Norge gis i oppdrag å utrede hvordan helsenæringen i større grad kan få nytte av katapultordningen, herunder vurdere om det skal etableres et eget senter for næringen eller om det skal gjøres tilpasninger eller utvidelser i de øvrige sentrene. Et katapultsenter tilbyr testfasiliteter med utstyr og kompetanse og gjør det enklere for innovative bedrifter å utvikle prototyper, teste, visualisere og simulere.
– Dette er et tiltak vi i Aleap mener er riktig, og vi håper også at vi blir lyttet til i arbeidet videre med dette. Vi vil bli en stor kunde og våre selskaper kommer til å ha nytte av de tjenestene katapultsenteret kan tilby.
«Ny, grønn og lønnsom næringsutvikling med stort eksportpotensiale.»
I regjeringens veikart defineres nå helsenæringen som en grønn industri. Det betyr at det blir mulig for helseselskaper å søke Forskningsrådets «Grønn plattform», en satsing som gir støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn omstilling i næringslivet. I 2022 fikk 11 nye forsknings- og innovasjonsprosjekter til sammen 623 millioner kroner gjennom ordningen.
– Dette var en positiv overraskelse og gir nye muligheter for helseselskapene i Aleap, sier Nordbø.
Han trekker også fram det tolvte og siste innsatsområdet; eksport, som viktig og avgjørende for næringen.
– Eksport er endepunktet og målet for våre selskaper. Selv om vi primært jobber med selskaper i tidlig fase, har vi også selskaper her som driver klinisk utprøving og snart er på markedet. Og da er ikke markedet for dem kun Norge, det er også EU og resten av verden.