Oversikt sparer penger
Å ombruke møbler og inventar kan gi store besparelser for både offentlige og private virksomheter.
– I Asker, når tre kommuner skulle slå seg sammen og flytte til et nytt bygg, klarte de å gjenbruke eller skaffe brukt 98% av alt inventaret fra 24 ulike lokasjoner. De kjøpte altså bare 2% nytt.
Holm beskriver at en av de største utfordringene de står overfor er å endre bransjepraksis. Byggebransjen har i flere tiår vært preget av lineær tenkning, med fokus på effektivitet og "just in time"-leveranser. I tillegg er det mangel på lagringsløsninger for brukte materialer. For å lykkes med ombruk må bransjen gå tilbake til en mer sirkulær tilnærming, noe som krever en holdningsendring og vilje til å investere i nye løsninger.
– Trondheim kommune har lagerløsninger som gjør at de kan ta vare på møbler og byggevarer, ta det i bruk selv senere eller selge det videre. De sparer nå ca 1-2 millioner hver måned på dette, i tillegg til den åpenbare beærekraftsgevinsten, sier Holm.
Mange bedrifter forsøker å holde oversikt over materialer ved hjelp av regneark og e-post, men dette er ikke skalerbart og begrenser mulighetene for effektiv ombruk. Loopfronts mål er å "demokratisere" materialene ved å gjøre dem synlige og tilgjengelige for alle, og dermed legge til rette for et mer sirkulært system.
Etter oppstarten i 2018 har Loopfront opplevd positiv vekst. Selskapet har i dag rundt 80 betalende kunder i Norge, Sverige og Tyskland, og ser en økende interesse for ombruk, spesielt blant offentlige kunder, eiendomsbesittere og større bedrifter.