Loopfront: Ta en stol og la den vandre!

Publisert: 20 januar 2025

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Anne-Marie Korseberg Stokke

Hvert år kastes det enorme mengder brukte møbler og byggevarer, og kun en liten prosent blir ombrukt. Loopfront har en løsning som gjør at vi slipper å kaste i det hele tatt.

Loopfront er et norsk selskap som har utviklet en digital plattform for ombruk av byggematerialer og møbler. Ideen ble unnfanget for fem år siden av en arkitekt som var frustrert over mangelen på effektive verktøy for ombruk i byggeprosjekter. Sammen med fire andre startet han Loopfront, med mål om å gjøre ombruk til en enkel og tilgjengelig løsning for alle.

– Med Loopfront kan en bedrift holde oversikt over hva de har av møbler og byggevarer. De kan lettere se om noe kan brukes et annet sted i virksomheten, eventuelt selge det til noen andre, sier Taru Holm, Chief Commercial Officer i Loopfront.

Plattformen fungerer som en markedsplass, ikke ulikt finn.no, hvor bedrifter kan kjøpe og selge brukte materialer internt eller eksternt. Dette gir økt synlighet og tilgjengelighet til materialer som ellers ville blitt kastet, og bidrar til å redusere kostnader, avfall og CO2-utslipp. I tillegg tilbyr Loopfront verktøy for kartlegging og administrasjon av materialer, samt rapporteringsfunksjoner som gjør det lettere for bedrifter å dokumentere sitt bærekraftsarbeid.

– Kundene våre bruker løsningen til å legge inn alt fra PCer og møteromsutstyr, til ventilasjonsanlegg, lekeapparater eller toaletter. Trondheim kommune kartlegger til og med epletrær og bruker Loopfront til å holde oversikt over trær som er syke eller skal byttes ut.

Taru Holm er Chief Commercial Officer i Loopfront.

«Trondheim kommune har lagerløsninger som gjør at de kan ta vare på møbler og byggevarer, ta det i bruk selv senere eller selge det videre. De sparer nå ca 1-2 millioner hver måned på dette, i tillegg til den åpenbare beærekraftsgevinsten.»

Taru Holm, Loopfront

Oversikt sparer penger

Å ombruke møbler og inventar kan gi store besparelser for både offentlige og private virksomheter.

– I Asker, når tre kommuner skulle slå seg sammen og flytte til et nytt bygg, klarte de å gjenbruke eller skaffe brukt 98% av alt inventaret fra 24 ulike lokasjoner. De kjøpte altså bare 2% nytt.

Holm beskriver at en av de største utfordringene de står overfor er å endre bransjepraksis. Byggebransjen har i flere tiår vært preget av lineær tenkning, med fokus på effektivitet og "just in time"-leveranser. I tillegg er det mangel på lagringsløsninger for brukte materialer. For å lykkes med ombruk må bransjen gå tilbake til en mer sirkulær tilnærming, noe som krever en holdningsendring og vilje til å investere i nye løsninger.

– Trondheim kommune har lagerløsninger som gjør at de kan ta vare på møbler og byggevarer, ta det i bruk selv senere eller selge det videre. De sparer nå ca 1-2 millioner hver måned på dette, i tillegg til den åpenbare beærekraftsgevinsten, sier Holm.

Mange bedrifter forsøker å holde oversikt over materialer ved hjelp av regneark og e-post, men dette er ikke skalerbart og begrenser mulighetene for effektiv ombruk. Loopfronts mål er å "demokratisere" materialene ved å gjøre dem synlige og tilgjengelige for alle, og dermed legge til rette for et mer sirkulært system.

Etter oppstarten i 2018 har Loopfront opplevd positiv vekst. Selskapet har i dag rundt 80 betalende kunder i Norge, Sverige og Tyskland, og ser en økende interesse for ombruk, spesielt blant offentlige kunder, eiendomsbesittere og større bedrifter.

Loofront holder til i Forskningsparken i Oslo og er medlem av Startuplab.