Barnehagen ønsker insektene velkommen

Publisert: 05 august 2024

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Anne-Marie Korseberg Stokke

Arbeidet med å erstatte gressplenene rundt Forskningsparken med blomsterenger startet sommeren 2023. Det er bra for det biologiske mangfoldet i området, og selvsagt også for insektene. Nå jobber barna i Forskningsparken Montessori med egen innkvartering for små kryp.

– Vi lager hull som de kan bo i!

Barnehagebarna vet godt at insekter er viktige og at vi må passe godt på dem. Nå har de største av dem tatt turen opp i «skogen» som ligger i utkanten av barnehagens frodige og fine uteområder. De har tatt med seg vedkubber og verktøy og jobber iherdig med å lage små hull i enden av kubbene – med litt hjelp fra de voksne.

– Vi fikk laget et kjempefint hus i fjor sommer som skal bli til et stort insektshotell. Det skal vi fylle med vedkubber, pinner, kongler og annet materiale vi finner i naturen. Vi er ikke helt i mål, men jobber jevnt og trutt med prosjektet, sier Tina Pfeifer, daglig leder i barnehagen.

Når barna er ferdige med å lage hull i vedkubben får de tar turen gjennom litt kratt og buskas til selve hotellet som har fått navnet «Krypinn». Etter tur legger de sitt bidrag høytidelig på plass i en av etasjene.

Forskningsparken Montessori er heleid av Oslotech AS, selskapet som driver Forskningsparken, og er et godt tilbud til ansatte i parken som ønsker å ha barnehage i nærheten av jobben. Et av montessoripedagogikkens viktigste mål er å gi barna en forståelse av hvordan alt i verden henger sammen.

– Vi har et ansvar i å ta vare på den jorden vi lever på, forstå den og respektere den. For oss betyr dette alt fra å bli kjent med nærområdet til å lære om andre kulturer og folkeslag. Prosjektet med blomstereng og insekter skaper forståelse for hvordan ulike ting i naturen er avhengig av hverandre, sier Pfeifer.

I tillegg til insektshotellet har de 39 barnehagebarna en stor økologisk kjøkkenhage der de dyrker grønnsaker, frukt og bær. Barnehagen ligger sentralt til ved T-banen, i rolige omgivelser. I uteområdene finnes sandkasse, lekeapparater, husker og et populært lekehus.

Forskningsparken Montessori

Barnehagen er tilknyttet Forskningsparken og ligger like ved Blindern t-banestasjon. Avdeling «Blåklokken» har 15 barn fra 1-3 år og fem ansatte mens «Hestehoven» har 24 barn fra 3-6 år og fire ansatte. Barnehagen er basert på pedagogikken til Maria Montessori og er medlem av Montessori Norge.

--

Les mer om barnehagen

Søk plass via Oslo kommune her