– Historisk sett er det menn – hvite menn – som har hatt kapital og beslutningsmakt, og det største nettverket. Vi har ikke hatt nok kvinner med kapital eller som har sittet i rommet når kapital allokeres. Det å endre dette krever en aktiv holdning og innsats. For å sørge for mangfold må du gå utenfor den første ringen av bekjentskaper og aktivt søke andre bakgrunner og perspektiver, sier Fulland.
Ansvaret ligger på oss alle, mener hun, men kanskje spesielt på menn som lykkes.
– De må la være å fortsette i mønstrene de har arvet og bli bevisste på kapitalgapet. Det er menn som har aller størst makt fortsatt og dermed størst mulighet til å gjøre noe med det, sier hun.
Etter mer enn 7 år i Startuplab har hun møtt utallige selskaper og lest haugevis med søknader. Hun har derfor forståelse for at det ikke nødvendigvis er likestilling som står øverst på prioriteringslisten når en fersk gründer skal holde hodet over vannet.
– Det er vanskelig nok å starte et selskap allerede og det er både menneskelig og forståelig at man har lyst til å gjøre det med noen man kjenner og stoler på. Så i tidlig fase er det vanskelig å ha det som et krav, men i videre rekruttering bør det være en prioritet.
Her sender hun samtidig en utfordring til entreprenørskolene ved norske universiteter og høyskoler:
– I en «fiktiv» bedrift som startes som en del av utdanningen bør det være mulig å kreve mangfold i teamene fra dag én. De er jo gjerne tverrfaglige, men vi ser ofte at de likevel er ekstremt homogene.
Ulike profiler er nødvendig
Men hvorfor skal kjønn i det hele tatt være en faktor? Er ikke kvalifikasjoner, kunnskap og ambisjoner nok for å bygge en suksessfull bedrift? Fulland er delvis enig, men peker på at ulikheter i et team er nødvendig for fremgang og innovasjon.