Ikke kultur for kommersialisering
Fredriksen er imidlertid åpen om at veien fra lovende forskning til suksessfullt selskap har vært kronglete og bratt.
– I ettertid ser jeg at det har gått utrolig tregt i begynnelsen. Det har vært mye motbør, og det har nok preget meg som person, forteller hun.
Mye handler naturligvis nok om at man ikke kommer unna å ta noen feilsteg som fersk gründer. Men Fredriksen mener også at forholdene ikke lå særlig godt til rette for at et biotechselskap som Nykode Therapeutics skulle lykkes.
– Det fantes ikke noe særlig kultur for å kommersialisere forskning, sier hun.
Dessuten: Et bioteknologiselskap med Nykode Therapeutics type teknologi og ambisjoner er avhengig av globale investeringer og global kompetanse for å vokse og ha gjennomslag i markedet. Og for et drøyt tiår siden var ikke Oslo noe særlig godt springbrett, sier Fredriksen.
– Min erfaring er at det hadde vært mye enklere for oss å bryte gjennom i det internasjonale investormiljøet hvis vi hadde vært basert i Boston, for eksempel. Apparatet rundt oss var ikke noe særlig. Og det virket som om man var mer opptatt av å skape konkurranse mellom norske biotech-selskaper i stedet for å løfte hverandre fram.
Heldigvis har det skjedd endringer de siste femten årene, som gjør at dagens gründere får en litt mindre humpete vei.
– Jeg ser at det har vært en sakte, men sikker kulturendring innen akademia. Flere har skjønt at dersom medisinene man utvikler faktisk skal nå ut til pasienten, må det innom den kommersielle biotech-sektoren. Det har også blitt mer forståelse for at det faktisk foregår god forskning i firmaene, ikke bare på universitetene, sier hun, og legger til:
– Og hele systemet for å hjelpe biotech-bedriftene har blitt mer profesjonalisert og internasjonalisert. Elementer som skalering og nettverksbygging, der er det mye bedre hjelp å få nå.
Viktig med fleksibilitet, møtepunkter og nettverk
Noen lyspunkt fra de tidlige årene finnes dog – spesielt da selskapet fikk lokaler i Forskningsparken i 2011. Da talte selskapet tre ansatte.
– Her har vi fått veldig god støtte. De har vært veldig fleksible. Når man er i oppstarten, vet man ikke helt hvordan det går, men her har vi kunnet skalere opp og ned etter behov. Den fleksibiliteten har vært til stor hjelp, sier hun.
– Pluss det at vi har fått bruke laboratorier her, har vært avgjørende for oss. Det er ikke enkelt å sette opp en egen lab, i hvert fall ikke for et lite oppstartsselskap.
Hun tror videre at kunnskapen som er konsentrert i Forskningsparken og miljøet rundt gir god grobunn for innovasjon og vekst.
– Det er helt klart viktig å ha møteplasser hvor du kan møte andre som jobber med lignende type prosjekter. Da trenger man ikke begynne fra scratch hver eneste gang. Dette er de flinke til i de store biotech-miljøene i utlandet, og jeg skulle ønske vi gjorde enda mer av det her, sier hun.