Offentlig og private aktører møtes for å skape morgendagens sengepost

Publisert: 04 desember 2024

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Anne-Marie Korseberg Stokke

Hvordan ser arbeidet ut på en sengepost på sykehus eller sykehjem? Hvordan kan digitale løsninger redusere bemanningsbehovet og gir en mer effektiv pasientbehandling? På «Tech Scan» i Forskningsparken samlet Health2B aktører fra sykehus, kommuner og næringsliv for å møtes og lære av hverandre.

Totalt har Oslo universitetssykehus og Oslo kommune mer enn 300 sengeposter/avdelinger. Arbeidet er preget av økt pasienttrykk og flere pasienter med komplekse og alvorlige helseproblemer som krever økt tilsyn. Helsepersonell opplever et økende arbeidspress og får samtidig flere krav til dokumentasjon og rapportering.

Digitalisering av sengepost som strategisk fokusområde

– I Health2B mener vi at det er mange muligheter for innføring av teknologi som reduserer bemanningsbehovet og gir en mer effektiv pasientbehandling. Utvikling og bruk av teknologi og tjenester som understøtter digitalisering av sengepost har stort potensiale og vi har derfor valgt dette som et strategisk fokusområde, sier daglig leder Elen Høeg.

Health2B

Health2B er et offentlig-privat partnerskap og en fysisk samhandlingsarena i Forskningsparken. Arenaen ble stiftet av Norway Health Tech, Forskningsparken og Oslo Universitetssykehus og åpnet av Oslo kommune i 2022. Formålet er at de offentlige helsetjenestene og den private helsenæringen møtes på likefot og med samme visjon: Å sammen skape fremtidens helsetjeneste.  

André Strømstad fra Oslo kommune og Christian Skattum fra Oslo Universitetssykehus innledet første del av dagen i Forum i Forskningsparken.

Arrangementet ble laget etter initiativ fra Health2B-arbeidsgruppen «Sengepost» , ledet av Heidi Udnesseter i DNV Imatis. I løpet av dagen fikk representanter fra sykehus, kommuner og leverandører presentere spennende prosjekter og løsninger de jobber med, etterfulgt av en workshop der alle ble stilt spørsmålene «Hvordan ser fremtidens sengeposter ut?» og  «Er vi visjonære nok, og er “sengepost” framtidsrettet?».

God respons

– Det er gøy når vi tester ut et nytt konsept og får så god respons. Med lave skuldre og god stemning kommer vi tettere på hverandre og vi tør å stille de vanskelige spørsmålene til hverandre. Vi fikk vist at det er mer på gang enn mange vet om. Både offentlige og private aktører lærer alltid noe nytt når vi er i tidlig dialog på et område som vil kreve investeringer og innsats fra begge sider. Mange av de jeg snakket med hadde gjort avtale om et oppfølgingsmøte med noen de traff i Health2B denne dagen, sier Christian Skattum, leder for innovasjonsavdelingen i OUS.

På del to av dagen ble offentlige og private aktører utfordret til å tenke nytt, og sammen finne nye løsninger som kan hjelpe med de utfordringene vi står ovenfor.

– For oss i sykehjemsetaten var det veldig lærerikt å få se hva det private næringslivet kan tilby. Samtidig fikk vi formidle hvordan vår hverdag ser ut. På den måten kan vi sammen løse både små og store utfordringer – og møte morgendagen på en bedre måte, sier André Strømstad, kompetanseleder i Sykehjemsetaten i Oslo kommune.

– Vi tror veldig på tidlig dialog. Jo mer vi deler og samarbeider nå, desto bedre er vi rustet til å skape en bærekraftig helsetjeneste som møter fremtidens behov, sier Riche Vestby, innovasjonspådriver for helse og omsorg i LUP.

Et av Health2B sine hovedmål et å øke gjensidig forståelse for behov, infrastruktur, løsninger og kompetanse.

– Dette arrangementet tar ord til handling og bidrar til nettopp dette når det gjelder sengepost, et område som er viktig for både sykehus og kommune, avslutter Høeg.

DIPS presenterte sin løsning "DIPS mobil for sykepleiere".

Vi fikk vist at det er mer på gang enn mange vet om.

Christian Skattum, Oslo Universitetssykehus
Petter Aukrust Stensaas fra Vestre Viken HF presenterte visjoner for fremtidens sengepost.