Ledidi Core: Sikker deling av forsknings- og helsedata

Publisert: 22 oktober 2024

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Se for deg at en gruppe forskere ved flere ulike institusjoner skal samarbeide. Da trenger de tilgang på hverandres data på en enkel måte, samtidig som sikkerhet og personvern blir ivaretatt. Det norske selskapet Ledidi har funnet en løsning.

De fleste kan kjenne seg igjen i frustrasjonen over flere versjoner av samme Excel-dokument, eksportering av data fra ett format til et annet og «samskriving» i Word. Du sender et dokument på epost, selv om du vet at det ikke er den beste måten, eller enda verre: Du tar med deg en minnepinne fra den ene pc-en til den andre, fordi den første pc-en ikke har den rette programvaren for neste steg i prosessen.

Når dataene du håndterer i tillegg er sensitive forsknings- eller pasientdata er denne måten å jobbe på ikke gunstig. Det norske selskapet Ledidi, som holder til i Forskningsparken i Oslo har derfor utviklet Ledidi Core - en skybasert plattform for datainnsamling, analyse og samarbeid innen helseforskning.

– Vi tilbyr en alt-i-ett løsning som erstatter en rekke enkeltapplikasjoner i hele forskningsprosessen, fra prosjektet defineres til analysene og visualiseringene skal lages. Det er sparer tid for forskerne fordi de ikke trenger å forholde seg til så mange applikasjoner. Det er også sikrere fordi all data er samlet på ett og samme sted i hele prosessen, sier Kjartan Mjøsund, Innovation & Development Officer i Ledidi.

Plattformen er tilgjengelig fra hvor som helst med internettforbindelse, i motsetning til tradisjonelle metoder som ofte er avhengige av lokale servere og programvareinstallasjoner.

– Noen kan kanskje tenke at en pc under pulten er det sikreste stedet for dataene, men utover åpenbare trusler som brann og tyveri er den største sikkerhetsrisikoen er i mange tilfeller deg selv, legger han til.

Samarbeid

Å samle all data i en skybasert løsning gjør også samarbeid med andre forskere ved andre institusjoner mye enklere. Plattformen tillater sanntids datadeling og -analyse, slik at alle involverte parter har tilgang til den mest oppdaterte informasjonen.

– I Ledidi Core vil ulike roller og privilegier sikre at sensitive data kun er tilgjengelig for autoriserte personer. Dette gir trygghet for at konfidensiell informasjon forvaltes på en forsvarlig måte, samtidig som det muliggjør samarbeid på tvers av organisasjoner og landegrenser, sier Mjøsund.

I tillegg til å gjøre datainnsamlingen enklere og raskere tilbyr Ledidi også integrerte verktøy for statistisk analyse og datavisualisering. Denne måten å analysere data på er mer sikker enn de tradisjonelle.

– Analyser kan utføres uten å eksponere underliggende primærdata, noe som sikrer datavern og konfidensialitet.

Avtale med Helse Sør-Øst

Ledidi ingikk i januar en avtale med Helse Sør-Øst, det største regionale helseforetaket i Norge. De skal benytte Ledidi Core-plattformen for forskningsprosjekter og kliniske registre. Avtalen dekker alle helseforetakene i Helse Sør-Øst, i tillegg til de fem private sykehusene de samarbeider med.

Einar Martin Aandahl, administrerende direktør i Ledidi

– Avtalen er viktig for å realisere Helse Sør-Østs ambisjoner om mer effektiv bruk av helsedata, først til forskning og i neste fase til kvalitet og pasientbehandling. Våre forskningsmiljøer får tilgang til et moderne verktøy som vil være særlig verdifullt i samarbeidsprosjekter nasjonalt og internasjonalt. Det er også viktig for oss å kunne utnytte data fra klinisk virksomhet på en bedre måte i kvalitetsarbeidet, for å kontinuerlig forbedre tilbudet til pasientene, sier Rune Simensen, direktør for teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst RHF, i et intervju med Shifter.

– Vi håper Ledidis programvare vil være av stor verdi for forskere og klinikere i Helse Sør-Øst. Vi er stolte av avtalen, og håper vi kan gi et solid bidrag innen forskning og pasientbehandling, sier Einar Martin Aandahl, administrerende direktør i Ledidi.

Fakta: Datasikkerhet i Ledidi Core

  • Alt-i-ett-plattform: Ledidi Core samler alle trinn i forskningsprosessen i én plattform, fra prosjektdesign til rapportering. Dette eliminerer behovet for å eksportere og overføre data mellom ulike applikasjoner, noe som reduserer risikoen for datalekkasjer.

  • Skybasert løsning: Ledidi Core er en skybasert løsning som benytter seg av Amazon Web Services (AWS) infrastruktur. AWS er kjent for sine strenge sikkerhetsprotokoller og overholdelse av bransjestandarder.

  • Konfidensiell databehandling: Ledidi Core bruker konfidensiell databehandling, en teknologi som beskytter data under behandling. Dette betyr at selv om dataene er lagret i skyen, er de fortsatt beskyttet mot uautorisert tilgang.

  • Kryptering: Data som lagres i Ledidi Core er kryptert både under lagring og overføring. Dette sikrer at dataene forblir konfidensielle, selv om de skulle bli fanget opp av uvedkommende.

  • Tilgangskontroll: Ledidi Core bruker flerfaktorautentisering for å beskytte tilgangen til data. Dette betyr at brukerne må verifisere identiteten sin på flere måter før de får tilgang til sensitive opplysninger. I tillegg bruker plattformen roller og privilegier for å begrense tilgangen til primærdata som inneholder sensitiv informasjon.

  • Sertifiseringer: Ledidi Core har sertifiseringer som bekrefter at plattformen oppfyller strenge sikkerhetskrav.