Flytter verden framover
Å ligge an til å bli verdensledende innen komponenter til neste generasjons litiumbatterier, er krevende. Det betyr travle dager på jobben, og av og til kan det nærmest bli nattarbeid for å komme i mål.
– Vi er 12 ansatte, og åtte innleide på heltid. I tillegg har vi 15-20 som jobber mye for oss. I en relativt liten bedrift blir dagene ekstremt varierte, med alt fra detaljert, eksperimentelt arbeid til planlegging, finansiering, salg og kontraktarbeid, forklarer Sauar.
Opprinnelig er han kjemiker med en master i antropologi og doktorgrad i termodynamikk. Men som yrkesaktiv har Sauar i stor grad vært forskningsbasert gründer, og han elsker å kjenne at det bobler og koker i arbeidet med noe stort.
– Det er fantastisk spennende å få være med å flytte verden et skritt fram, sammen med veldig flinke og hyggelig folk, forteller han.
Fra solceller til batterier
Erfaringen som teknologidirektør i REC og solcelleindustrien kommer godt med. Silisum er også brukt i solceller, og det var der starten på Cenate begynte. Sauar og Cenates COO og største eier, Werner Filtvedt, møttes i forbindelse med Dynatec og utviklingen av en ny teknologi som Sauar var kunde av.
Men så overtok Kina solcellemarkedet totalt, med 200 milliarder statlige midler investert, noe som knuste all europeisk og amerikansk solcelleindustri. Det førte til at REC-anlegget måtte stenge.
– Som et resultat satt Dynatec med produksjonsanlegg uten kunder, og de begynte å se på om reaktoren kunne brukes til noe annet.
Blod svette og tårer
Da ideen om å bruke silisium-nano i batterier dukket opp, bestemte Sauar seg for å starte Cenate sammen med Werner og Josef Filtvedt fra Dynatec, med basis i Dynatecs tidligere reaktorarbeid og med Martin Kirkengens batterikompetanse.
– Når det er en snakk om en ny bedrift basert på et langt FoU-løp, må du ta en grundig vurdering og bruke tid på om det er verdt å gå inn med blod, svette og tårer. Det var en prosess som tok nesten seks måneder, oppsummerer han, men legger til at han kjente godt til potensialet for virksomheten etter allerede å ha vært med på å finansiere et tilsvarende selskap i Silicon Valley.
Forholdet til Kina er derimot en prosess som kommer til å ta en stund. Sauar frykter at Europas forhold til Kina kan bli problematisk i lang tid. Av patenthensyn fokuserer Cenate enn så lenge på kunder utenfor den asiatiske stormakten.
– Produktet er ikke ferdig utviklet, og vi må ha kontroll på IP, teknologi, og ha alt ferdig patentert og sikra før vi kan åpne opp for kinesiske kunder, understreker Erik Sauar.