Oljen og vannet
Det er ikke bare spørsmål om energilagring som kan få svar fra gammel oljekunnskap, for den andre delen av selskapet, Ruden Water, er det – som navnet antyder – drikkevann som står på agendaen.
Vann og olje er nemlig ikke så forskjellig, faktisk har de ganske lik identitet, skal vi tro Ruden, som selv omtaler firmaet sitt som «oljens fattige fetter».
Det er slektskap også i selskapet. Det var Helenes far, Fridjov Ruden, som stiftet Ruden AS i 2007. Datteren ble med for å sette ideene ut i livet, og sammen begynte de å børste støv av gammel oljedata på jakt etter rent vann.
– I over 60 år har det vært lett etter olje over hele verden, hver flik av jordkloden er kartlagt for olje, mens for å finne vann bruker vi – satt på spissen – fortsatt en liten pinne.
Det var det som ga dem ideen: Hvis hele jorda er kartlagt for olje, må den også være kartlagt for vann, for der det finnes olje, finnes det vann.
– Også der det ikke finnes olje, finnes det vann, det er vann overalt, sier Ruden, og dermed var de i gang.
Det er ikke tilfeldig at det er akkurat oljeteknologien som har inspirert Helene Ruden til å finne vann. Som datter av to geologer, der den ene gikk inn i oljebransjen og den andre til vannbransjen, var det nærliggende for Helene å forsøke å forene de to, hun var jo selv, på sett og vis, kommet til av en slik sammenslåing, og visste at det gikk an.
Gjenbruk av oljerapporter
Langt under bakken finnes det vannreservoarer på rekke og rad, «akvifer» kalles de: bergarter som er fylt med grunnvann, vann urørt av menneskehånd, eller dyrekadaver for den saks skyld.
– Olje og vann har ganske lik identitet, forklarer Ruden – på rapportene fra oljeboringen må de derfor avklare om det er olje eller vann i brønnen. Vi leser rapporter der det er skrevet at «brønnen er tørr», men den er ikke tørr, den er tvert imot full av vann.
I motsetning til oljen, tar ikke grunnvannet slutt. Hver gang det regner, trekkes vannet ned i bakken, renner gjennom sprekker og finner vei inn til reservoarene igjen.
I 2007 oppdaget Ruden store akvafier i Tanzania som, takket være dem, fortsatt forsyner 1,2 millioner mennesker med vann. Nå står Somalia for tur. I august meldte NTB om at landet opplevde den største tørken på 40 år, men i likhet med en tørr oljebrønn, betyr det ikke at det ikke finnes vann der.
– Uansett hvor tørt det er på overflaten, er det vann lenger ned i bakken. Det gjelder bare å ha ressurser for å finne og disponere det. Mens en vanlig vannbrønn borer 200-300 meter, har teknologien fra oljebransjen mulighet til å undersøke flere kilometer under jordskorpa, forklarer Ruden.
Det er selvfølgelig varierende kvalitet på vannet de finner i oljebrønnene, men det er der støvete oljerapporter igjen kommer til sin rett: De inneholder informasjon som gjør det mulig å beregne vannkvalitet, hver meter i hver eneste «tørre» brønn.
Noe av vannet i brønnene er for salt, det lar de være, mens andre formasjoner inneholder utmerket drikkevann. Noe som kommer godt med i et land som Somalia der en sultkatastrofe truer som følge av tørken.