Historien om Forskningsparken er sterkt knyttet til bygninger og infrastruktur, men hadde ikke vært den samme uten noen sentrale nøkkelpersoner. Det hele startet med Svenning Torp, en visjonær leder og direktør for Forskingsparken de første 25 årene, som på 80-tallet klarte å sikre finansiering til etableringen.
– Det var virkelig knapt med penger i starten, men Svenning tenkte smart og skaffet leietakere før nye byggetrinn ble satt i gang, sier styreleder og tidligere administrerende direktør i Forskningsparken, Karl-Christian Agerup.
Forskning
Forskningsaktivitet og kommersialisering av forskning har gjennom hele historien vært en hjørnestein i parken. Bioteknologisenteret (nå NCMM) flytter inn i 1990.
– Det var ikke et stort fokus på kommersialisering, men vi hadde nok mer øye for det i Forskningsparken enn andre steder. Vi var ikke fremmed for å kommersialisere, og det handlet mye om at avstanden var kort, det var naturlig tilgjengelig. Det vi fikk til i Forskningsparken, ville vi ikke fått til på et institutt. Samtidig ble Forskningsparken satt på kartet gjennom Bioteknologisenteret, forteller en av pinoerene bak senteret, Anne-Brit Kolstø, i et intervju fra 2010.
Et bygg oppført spesielt for UiO sto ferdig i 1999, noe som ytterligere styrket båndet mellom Forskningsparken og universitetet. Åpningen av byggetrinn 3 (CIENS) i 2006 markerte en ny milepæl, da viktige forskningsinstitutter som NIVA, NINA, CICERO, TØI og NIBR flyttet inn.
– Veldig mye av historien til Forskningsparken går gjennom bygg, understreker Agerup.