Forskningsparken satser stort: Ny utvidelse skal styrke innovasjonskraften i Oslo

Publisert: 31 mars 2025

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Med et nytt tilbygg vil Forskningsparken styrke sin posisjon som en ledende arena for vekstbedrifter og kommersialisering av forskning i Norge.

Administrerende direktør Bjørn Erik Reinseth ser den planlagte utvidelsen som en naturlig videreføring av Forskningsparkens suksesshistorie.

– Vårt mål er å være et sted der kunnskapsintensive virksomheter kan vokse sammen med akademia og forskningsmiljøer. Denne utvidelsen vil gi oss mer plass og bedre fasiliteter til å utøve vårt formål – verdiskaping fra vekstbedrifter og kommersialisering av forskning, sier Reinseth.

Forskningsparken er med sine nesten 60,000 m2 allerede den største aktøren for utleie og drift av lokaler for forskning, næringsliv og entreprenørskap i området som strekker seg fra universitetet på Blindern, via forskningsinstitusjonene i Gaustadbekkdalen, til Rikshospitalet – også kalt Oslo Science City. Utvidelsen skal gi rom for nye laboratorier, fleksible kontorløsninger og møteplasser. Dette vil bidra til å styrke Forskningsparken som et attraktivt valg for bedrifter, gründere og forskere fra hele landet.

Den nye utvidelsen er skissert i som et høyhus på 19 etasjer plassert over bygget til høyre for hovedinngangen (bygg C).

De foreløpige planene for prosjektet, laget av arkitektfirmaet Niels Torp+, baserer seg på en allerede godkjent plan om å bygge ekstra etasjer på tre eksisterende bygg samt et nybygg.

– Vi ønsker å spare våre leietakere for forstyrrende byggearbeider, og søker derfor om å samle den godkjente utvidelsen i ett felles bygg. Arbeidet med denne prosessen er nå startet sammen med Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, sier Reinseth.

Den nye utvidelsen vil bli i form av et høyhus på 19 etasjer plassert over bygget til høyre for hovedinngangen (bygg C). Dette vil ikke utvide parkens fotavtrykk og vil ikke kreve riving av eksisterende bygg, ifølge arktitektene.

Utvidelsen av Forskningsparken er ikke bare viktig for virksomhetene som etablerer seg der, men også for Oslos posisjon som en internasjonalt konkurransedyktig kunnskaps- og innovasjonsby. Reinseth mener at et større og mer moderne innovasjonsmiljø vil kunne tiltrekke seg både nasjonale og internasjonale aktører.

– Vi ønsker å bidra til at Oslo blir et enda sterkere knutepunkt for forskning og teknologiutvikling. Ved å skape en attraktiv arena for samarbeid, vil vi kunne tiltrekke oss både talenter og investeringer som kan drive norsk innovasjon fremover, sier han.

– En utvidelse av Forskningsparken vil gi oss mer plass og bedre fasiliteter til å utøve vårt formål – verdiskaping fra vekstbedrifter og kommersialisering av forskning, sier administrerende direktør Bjørn Erik Reinseth.