Er det på tide å komme seg tilbake på kontoret?

Publisert: 17 oktober 2024

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Sigurd Reistad Klæva og Anne-Marie Korseberg Stokke

«Fem dager i uken på kontoret, takk». Det var beskjeden gigantselskapet Amazon ga til sine ansatte nylig. Kan det være at post-pandemi-frihetsrusen har lagt seg og vi at vi sakte, men sikkert innser at et godt arbeidsmiljø ikke kan sendes på e-post?

– Vi har observert at det er lettere for våre medarbeidere å lære, modellere, teste og styrke kulturen vår; samarbeid, idéarbeid og innovasjon er enklere og mer effektivt; kunnskapsutveksling er mer sømløst; og teamene blir tettere knyttet til hverandre.

Det skrev Andy Jassy, ​​Amazons administrerende direktør, i en melding til de ansatte der han begrunner hvorfor de ansatte nå skal jobbe mer fra kontoret. Fra 2023 fikk de pålegg om å være på kontoret tre dager i uken, og det økes nå til fem.

Amazon vil, ifølge meldingen, operere som verdens største startup. Direktøren trekker fram raske beslutninger, sterkt eierskap og sammensveisede team som bærende for kulturen.

– Det er noe med å møte mennesker, se dem i øynene og se at de er fullstendig oppslukt av noe, som binder folk sammen. Team har en tendens til å løse vanskelige og komplekse oppgaver raskere når de samles og jobber sammen i et rom, skrev Jassy i 2023 når den første return-to-office strategien ble presentert.

– Når vi ser tilbake på de siste femten månedene er vi fortsatt overbevist om at fordelene ved å være sammen på kontoret er betydelige, sier han nå.

I Forskningsparken-inkubatoren Aleap har de jevnlige felleslunsjer.

Tilfeldige møter

Her hjemme har mange ledere og HR-ansvarlige innsett det samme som Amazon-sjefen: Samarbeid, arbeidsmiljø og trivsel øker når folk treffer hverandre på kontoret.

– Vi tror på verdien av å møtes fysisk, sier Bjørn Erik Reinseth, administrerende direktør i Forskningsparken i Oslo.

Et av de viktigste formålene for Forskningsparken er at bedrifter, forskere, investorer og industri skal møtes og samarbeide slik at innovasjon og verdiskaping lettere kan skje.

– Det daglige arbeidet i et selskap er jo én ting, men de uformelle møtene er også viktige. Jeg pleier å si at kaffebaren vår er det viktigste rommet i parken. Her møtes folk hver eneste dag over en kaffe, og så støter man kanskje tilfeldig på noen man ikke har sett på en stund. Slike møter kan vise seg å være avgjørende, sier Reinseth.

Kaffebaren er det viktigste rommet i parken ifølge Forskningsparkens administrerende direktør, Bjørn Erik Reinseth

Gratis kaffe – under tvil

Amazon er kjent for å ikke dulle med sine ansatte, for å si det mildt. Overvåking, arbeidsulykker og skadelige løft for lagerarbeidere er grundig dokumentert. Amazons 350.000 kontoransatte har det muligens lettere, men opplever nå en innskrenking av den friheten mange amerikanske (og europeiske) ansatte har vendt seg til: å jobbe utenfor kontoret.

New York Times-journalisten Karen Weise peker på at dette kan ha store konsekvenser for enkeltmennesker og familier.

– Mange har organisert livet sitt rundt muligheten for å jobbe hjemme fra 2-3 dager i uken. Har man bosatt seg langt fra arbeidsstedet kan det å pendle inn til jobben kanskje la seg gjøre noen dager i uken, men ikke mandag-fredag, sier hun i New York Times-podcasten Hard Fork.

Den obligatoriske kontortiden for Amazon-ansatte fører heller ikke med seg andre frynsegoder enn gratis kaffe. Det ble innført i 2023, så forsøkt trukket tilbake, deretter gjeninnført etter store protester.

– Amazon har alltid hatt en sparsommelig stil. De ligner ikke på Google, med sine snacks-buffeter og gratis vaskerier, sier Weise.

Servicetilbud

Det å legge til rette for at arbeidstakere skal trives på kontoret er en av oppgavene til serviceleder Toril Røssaak i Forskningsparken. Alle leietakere får derfor tilbud om alt fra morgenyoga, treningsrom og løpegruppe til renseritjeneste og sykkelvask.

– Vi tror jo ikke at folk kommer til kontoret bare for å levere tøyet til rens, men alt som kan bidra til å gjøre hverdagen lettere er positivt for våre leietakere. Spesielt det å ta en treningsøkt før eller etter jobb er attraktivt for mange. Og har du avtalt løping med løpegruppa, så er jo det en ekstra grunn til å komme på kontoret den dagen, avslutter Røssaak.