Gratis kaffe – under tvil
Amazon er kjent for å ikke dulle med sine ansatte, for å si det mildt. Overvåking, arbeidsulykker og skadelige løft for lagerarbeidere er grundig dokumentert. Amazons 350.000 kontoransatte har det muligens lettere, men opplever nå en innskrenking av den friheten mange amerikanske (og europeiske) ansatte har vendt seg til: å jobbe utenfor kontoret.
New York Times-journalisten Karen Weise peker på at dette kan ha store konsekvenser for enkeltmennesker og familier.
– Mange har organisert livet sitt rundt muligheten for å jobbe hjemme fra 2-3 dager i uken. Har man bosatt seg langt fra arbeidsstedet kan det å pendle inn til jobben kanskje la seg gjøre noen dager i uken, men ikke mandag-fredag, sier hun i New York Times-podcasten Hard Fork.
Den obligatoriske kontortiden for Amazon-ansatte fører heller ikke med seg andre frynsegoder enn gratis kaffe. Det ble innført i 2023, så forsøkt trukket tilbake, deretter gjeninnført etter store protester.
– Amazon har alltid hatt en sparsommelig stil. De ligner ikke på Google, med sine snacks-buffeter og gratis vaskerier, sier Weise.
Servicetilbud
Det å legge til rette for at arbeidstakere skal trives på kontoret er en av oppgavene til serviceleder Toril Røssaak i Forskningsparken. Alle leietakere får derfor tilbud om alt fra morgenyoga, treningsrom og løpegruppe til renseritjeneste og sykkelvask.
– Vi tror jo ikke at folk kommer til kontoret bare for å levere tøyet til rens, men alt som kan bidra til å gjøre hverdagen lettere er positivt for våre leietakere. Spesielt det å ta en treningsøkt før eller etter jobb er attraktivt for mange. Og har du avtalt løping med løpegruppa, så er jo det en ekstra grunn til å komme på kontoret den dagen, avslutter Røssaak.