Utstilling om sprayboksens og gatekunstens historie

Publisert: 26 august 2024

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Sigurd Reistad Klæva

Visste du at sprayboksen ble oppfunnet i Oslo? «Oslo, Home of the Spray Can» er en utstilling med historiske gjenstander, arkivdokumentasjon og kuraterte kunstverk som hyller Erik Rotheims oppfinnelse fra 1926 og kunstbevegelsene den dannet grunnlaget for – graffiti og senere gatekunst.

I 1926 opprettet ingeniør Erik Rotheim det aller første patentet på aerosolteknologien som dagens moderne spraybokser er basert på. I utstillingen laget av Street Art Oslo, kan du nå se den aller første sprayboksen som ble produsert. Den ble laget på Alnabru i 1933 av Alf R. Bjerckes i samarbeid med oppfinneren.

Det som kanskje er verdens første sprayboks er utlånt fra Teknisk Museum og kan nå sees i utstillingen i Forskningsparken.

I tillegg til gjenstander fra Norsk Teknisk Museum, Patentstyret og private samlinger er utvalgte kunstnere invitert til å produsere sin egen skreddersydde 'Quick'-merke label som en hyllest til den ikoniske sprayboksen. Denne boksen var synonymt med graffiti i Norge på 80- og 90-tallet.

Deltakende kunstnere inkluderer Big Ben, Dato, Dirty Des, Goal, Heia, Jame, Juan, Luna, Mast, Merk, Moves, Mucho, Nams, Pay2, Poker, Remio, Rens, Res, Rusa, Sling, Snork One, Spino5, Swet, Weis, Wers og mer.

OSLO, HOME OF THE SPRAY CAN

Utstillingen kan sees 22. august–27. september i Forskningsparkens åpningstid (mandag–torsdag 07.30–17.00, fredag 07.30–16.00).

--

Utstillingen er et samarbeid mellom Street Art Oslo og Forskningsparken, og er det første av flere felles prosjekter.

James Finucane, kunstnerisk leder i Street Art Oslo og sprayboks-samler Håkon Vold.