Ny innovasjonshub for studenter

Publisert: 11 oktober 2024

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Kaja Emilie Sivertsen Jensås

UiO iHub et nytt lokale for innovative studenter i Forskningsparken i Oslo. Huben blir drevet av studenter med støtte fra Veksthuset for verdiskaping og Universitetet i Oslo.

Lokalene til studentinkubatoren Insj har nå blitt døpt om til UiO iHub og skal være et sted der innovative studenter og partnere kan møtes og samarbeide.

– UiO iHub er et lavterskeltilbud hvor studenter fra alle fakulteter er velkomne. Med andre ord, er du student med en gründerspire i magen, en innovativ idé eller en studentbedrift i full sving – velkommen inn til UiO iHub, sier Hilde Nebb, leder av Veksthuset for verdiskaping.

For Universitetet i Oslo var det naturlig å legge satsingen på studentinnovasjon til Forskningsparken.

– Vi er her fordi dette er hjertet av innovasjonsøkosystemet i Norge med flere inkubatorer og flere hundre startups. Insj åpnet her for seks år siden og vi går nå inn i en ny fase der disse lokalene blir et samlingspunkt for en rekke ulike aktiviteter, sa UiOs viserektor for forskning og innovasjon, Per Morten Sandset på åpningen av UiO iHub.

Blant aktivitetene Hilde Nebb vil trekke fram er Momentum internship-program og innovasjonsprogrammet Co-Create.

– I Momentum jobber vi sammen med studentinnovasjonsforeninger for å legge til rette for møter mellom studenter og bedrifter som kan tilby sommerjobber. I tillegg dekker vi halve lønnen til et visst antall studenter i bedrifter med færre enn ti ansatte.

– Co-Create er et innovasjonsprogram i samarbeid med flere andre utanningssteder. Der har det allerede blitt gjennomført Design Thinking-workshops, foredrag og et sommerprogram i innovasjon, sier Nebb.

Flere av aktivitetene på UiO innen studentinnovasjon er initiert og drevet av studentene selv. I 2022 tok Studentforeningen for farmasøytisk innovasjon initiativ til en avtale med ShareLab i Forskningsparken for at studenter skal få jobbe på innovative prosjekter og lære nye metoder. Inkubatoren Insj er også drevet av og for studenter og vil fortsette sin drift i UiO iHub.

– Denne milepælen er nådd av studentene selv, sa Hilde Nebb i sin åpningstale og gratulerte studentene som har bidratt.

Fra venstre: Hilde Nebb, Oliver Fjeldstad, Amruthaa Kishore og Ulrik Jensen.