Labinkubatoren for livsvitere har eksistert siden 2018. Og mens de første årene var ganske rolige, er det nå full trøkk i de to etasjene ShareLab har til rådighet i Forskningsparken.
– Da vi åpnet, hadde vi en hypotese om at få biotek-startups etableres og lykkes på grunn av mangel på lab. Lab er kostbart å bygge, dyrt å drifte, og du trenger kompetanse for å drive det. Når du starter opp en bedrifter med to-tre ansatte, skal det litt til å gjøre investeringer i millionklassen i begynnelsen, sier Nilssen.
Hos ShareLab får selskapene tilgang til lab med alt av utstyr fra dag én, uten at man trenger å investere selv. Istedenfor et lite kontorlokale for to-tre personer, får selskapene et innovativt miljø der det er lett å spørre om råd og få rask hjelp.
Rundt 30 selskaper er tilknyttet ShareLab, med til sammen 100 livsvitere og entreprenører, som jobber for å skape nye produkter innen diagnostikk, medisin og veterinærmedisin.
Mål om å øke enda mer
De 24 arbeidsplassene på laben er fullsatte, og pågangen har vært så stor at inkubatoren har utvidet. Ved siden av den store laben er den nå seks såkalte lab-suiter, med alt av nødvendig utstyr tilgjengelig. Lab-suitene åpnet 1. august, og har vært fulle siden.
– Vi har en stor lab med egne benker der man jobber i et fellesskap. Den passer best for mindre bedrifter med få ansatte. Ettersom bedriftene vokser og ansetter flere, er det behov for mer plass, plass til eget utstyr og adgangskontroll. De bedriftene som lykkes har vokst raskt, og har behov for større lab, forklarer Nilssen.
I første omgang er kapasiteten økt fra 300 til 500 kvadratmeter, men håpet er å vokse mye mer.
– Vi har et ønske om å øke til 800-1000 kvadratmeter med lab. Vi har veldig tro på å samle de små, og å holde samlet over våre to etasjer. Den synergien, og de magiske tingene som kan oppstå i møter mellom folk, får du ikke når du sitter spredt. Hypotesen vår for fem år siden, ser ut til å stemme.