Cellmover: Norsk bioteknologisuksess baner vei for ny kreftbehandling

Publisert: 28 mars 2025

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Kaja Sivertsen Jensås, Thea Reinfjell

Cellmover tar nå store steg innen utviklingen av neste generasjons kreftterapier. Selskapet har nylig sikret finansiering gjennom Eurostars-programmet og CSO Miriam Aarsund Larsen er kåret til en av Norges 50 fremste kvinner innen teknologi. Hvordan gikk hun fra forsker til leder, og hva driver Cellmover framover?

Cellmover utvikler en samling av peptider og nanobodies som forbedrer overlevelse av immunceller, slik at de kan bekjempe kreftsvulster mer effektivt. Målet er å gjøre immunterapi tilgjengelig for flere krefttyper og pasienter. Selskapet ble startet i 2015 av Marit Inngjerdingen, som i dag professor i farmakologi ved Universitetet i Oslo, men har først de siste par årene skutt fart.

Fra forskning til forretningsdrift

Miriam Aarsund Larsen, med en doktorgrad i immunologi fra Universitetet i Oslo, tiltrådte som Chief Scientific Officer (CSO) i Cellmover på heltid i 2024. Hun har spilt en nøkkelrolle i å videreutvikle selskapet.

– Jeg er veldig takknemlig for den tilliten Marit Inngjerdingen har vist meg, og for støtten fra teamet rundt oss, sier hun.

Nylig ble Aarsund Larsen anerkjent som en av Norges 50 fremste kvinner innen teknologi av Abelia og ODA-Nettverk. Kåringen har som mål å inspirere flere kvinner og jenter til å velge teknologi som utdanning og karrierevei.

– Denne anerkjennelsen er et resultat av hardt arbeid, samarbeid og lidenskap for innovasjon. Jeg er opptatt av å skape et mer inkluderende teknologimiljø hvor flere kvinner finner sin plass, sier hun.

Hun understreker at det å gå fra forskning til forretningsdrift kan virke som en stor overgang for mange forskere.

– Jeg gikk rett fra doktorgraden til å jobbe i Cellmover. For mange er det å starte og drive et selskap kanskje ikke noe man ser på som en reell mulighet – eller det kan virke skremmende. Vi akademikere er jo dyktige fagpersoner, men det er også mange ting som er helt ukjent for oss, som det juridiske knyttet til patenter, kvalitetssikring, finansiering, markedsføring og så videre, sier hun.

Støtte fra Forskningsparken, ShareLab og The Life Science Cluster

I mai 2024 flyttet Cellmover inn i inkubatoren ShareLab i Forskningsparken. Det har gitt selskapet tilgang til toppmoderne laboratoriefasiliteter og et aktivt innovasjonsmiljø.

Cellmover er også medlem av The Life Science Cluster, et nettverk som arbeider for å realisere potensialet i Norges livsvitenskapssektor og WiLD Norway, et profesjonelt nettverk dedikert til å styrke kvinner innen helse- og livsvitenskap. Disse medlemskapene gir tilgang til et bredt spekter av ressurser og samarbeidspartnere innen livsvitenskap.

– Vi hadde ikke vært der vi er i dag uten den støtten vi har fått fra innovasjonsmiljøet i og rundt Forskningsparken. Å være omgitt av andre gründere, investorer og eksperter på produktutvikling og forretningsstrategi gjør at vi kan vokse raskere og utvikle teknologien vår, sier Larsen.

Internasjonalt samarbeid og finansiering

Cellmover har nylig sikret finansiering gjennom Eurostars-programmet i samarbeid med svenske Red Glead Discovery. Denne støtten muliggjør videreutvikling av selskapets ledende kandidat, CM101, en terapi rettet mot lungekreft. Samarbeidet kombinerer Cellmovers innovasjon innen immunterapi med Red Glead Discoverys ekspertise innen legemiddelutvikling.

– Vi ser at CM101 har enormt potensiale. Denne finansieringen gjør det mulig for oss å jobbe mer langsiktig og gå videre med ADMET-studier og in vivo-studier, sier Larsen.