– Ifølge politiet er den eneste måten vi kan få ned antallet nettovergrep på å stanse dem før de i det hele tatt skjer. Å straffe overgriperne hjelper ikke. Da har jo allerede overgrepet skjedd, forteller Tokerud.
Å hindre overgrep kompliseres dessuten av at både barn og overgripere benytter språklige triks for å omgå automatiske filtre. For eksempel kan ord erstattes med emojier, tekst kan skrives vertikalt eller bokstaver kan erstattes med andre tegn. Dette er noe Amandas språkmodeller trenes opp i, og etter hvert vil Aiba også trene opp algoritmene på lyd- og bildeinnhold. Dess flere verktøy Amanda får, dess flere samtaler kan fanges opp.
Tokerud mener dette i praksis er et våpenkappløp:
– Overgripere deler metoder og fremgangsmåte med hverandre, noe som gjør at problemet vokser ut av kontroll. Vi regner med at det er mellom én og en halv million overgripere som jobber dag og natt for å groome og utnytte barn og unge.
Har forsket på dette i åtte år
Miljøet som står bak Aiba springer ut fra informasjonssikkerhetsmiljøet ved NTNU i Gjøvik, med god hjelp fra professor i adferdsbiologi Patrick Bours. Bours er selv fra Nederland, og det var via ham historien om Amanda Todd ble sentral i prosjektet.
Tokerud traff Bours i 2018, og sammen begynte de å se på problemstillingen, og de oppdaget raskt det enorme omfanget av overgrepene og ikke minst de manglende verktøyene for å håndtere dem.