Nytt 87 kvm veggmaleri avduket

Publisert: 23 september 2024

Tekst: Anne-Marie Korseberg Stokke

Foto: Tekna

Følger du Gaustadalléen videre forbi nedkjøringen til Forskningsparken får du nå se et originalt kunstverk av den anerkjente britiske kunstneren Xenz. Veggmaleriet er en gave til Oslo fra Tekna Oslo avdeling.

Maleriet ble offisielt avduket og signert fredag 6. september. Tilhørerne fikk da anledning til å høre kunstneren selv fortelle om visjonen og prosessen for kunstverket.

– Jeg starter ofte med en løs skisse som jeg kun bruker som en guide. Jeg tilpasser bildet etter hvert som jeg arbeider og lar veggen og omgivelsene «snakke til meg».

Motivet ble en foss som flyter gjennom et landskap i grønt, blått og hvitt, inspirert av Frognerelva og perspektivet i gamle japanske malerier. Han ville skape følelsen av en reise gjennom et landskap, opp en bakke, med hindringer og utfordringer – ikke helt ulikt reisen til gründerne i Forskningsparken.

Grafittikunst

Xenz, som egentlig heter Graeme Brusby, er utdannet ved Edinburgh College of Art og har jobbet som kunstner i over 20 år. Han startet med graffiti allerede som 14-åring, med malerier på vegger i rivningsklare lagerhus i Hull i England. Etter hvert har han utviklet en helt særegen og eksperimentell stil, der han bruker sprayboksene for å male landskap bebodd av fugler og sommerfugler.

– Graffiti for meg er som en fugl eller en blomst fra et sted langt unna som du vanligvis ikke ser. Jeg har alltid elsket ironien i at jeg kan bruke en sprayboks både til å dekorere og til å skade, men til syvende og sist liker jeg å lage vakre malerier.

Xenz legger siste hånd på verket.

Norsk oppfinnelse

«Lerretet» for dette maleriet, veggen på vestsiden av Forskningsparken, er på 87 kvadratmeter. Det gikk med ca. 60 bokser med spraymaling, og arbeidet tok en uke fra start til slutt.

– Veggmaleriet tilfører noe ekstra til bygget og er med på å reflektere alt det spennende som skjer her. I tillegg til å være en liten kunstopplevelse for forbipasserende kan det også bidra til å vekke litt nysgjerrighet på hva som skjer innenfor dørene her, sier Sigurd Reistad Klæva i Forskningsparken.

Tidligere har Forskningsparken i samarbeid med VisitOslo brukt gatekunstneren Martin Whatson til å dekorere en vegg på østsiden av bygget, og har nå et treårig samarbeid med Street Art Oslo for å feire møtepunktet mellom kunst og teknologi. Dette har blant annet resultert i utstillingen «Oslo, Home of the Spray Can» som kan sees ut september 2024.

Tekna, fagforeningen for naturvitere, teknologer og studenter, fyller 150 år i år og ønsket å markere jubileet med å gi dette veggmaleriet i gave til Oslo.

– Kunstverket hedrer ikke bare teknologenes lange historie, men også den norske oppfinnelsen sprayboksen, som revolusjonerte graffiti og gatekunst verden over, skriver de på Facebook.

Ved åpningen av veggmaleriet fikk publikum høre kunstneren selv fortelle om visjonen og prosessen for kunstverket.