Vaccibody bygger milliardverdier i Forskningsparken

Publisert: 05 januar 2021

Tekst: --

Vaccibody er en av Norges ledende biotekselskaper. Selskapet har en banebrytende teknologiplattform som brukes innenfor blant annet vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer.

Vaccibody har sitt hovedkvarter og egne laboratorier her i Forskningsparken.

Agnete Fredriksen startet Vaccibody basert på sin doktorgrad i 2007. I høst inngikk selskapet en avtale med Roche verdt 6,7 mrd NOK. Selskapet som har bygget sin virksomhet i Forskningsparken ble lansert på Merkur-listen på Oslo Børs 7. oktober. Vaccibody hadde per 20 januar en markedsverdi på over 19 mrd NOK.

Se også: Vaccibody henter 230 mill NOK fra investorer

Tredoblet antall ansatte i 2020

Vaccibody-gründer, president og forskningssjef Agnete Fredriksen uttalte i høst til LMI at de i løpet av 2020 skulle tredoble antall ansatte, fra rundt 20 ved starten av året til rundt 60 mot slutten av året. Administrerende direktør Michael Engsig bekrefter at dette er begynnelsen på en spennende ny reise for selskapet, se videointervju med Finansavisen her.

Se også: 2020 ble året Vaccibody fikk sitt gjennombrudd

Gigantavtale

Vaccibody, som satser på kreftbehandling med immunterapi, har i oktober inngått en global lisens- og samarbeidsavtale med Genentech, som inngår i legemiddelgiganten Roche Group.

I henhold til avtalen får Vaccibody opptil 715 millioner dollar, tilsvarende 6,7 milliarder kroner, inkludert forskuddsbetalinger og nært forestående delbetalinger på 200 millioner dollar, og potensielle milepælsbetalinger på opptil 515 millioner dollar, i tillegg til progressive royaltybetalinger på salg av kommersialiserte produkter.

Det er dermed den største avtalen innen norsk biotek noensinne, og den åttende største biotekavtalen i Europa i år, ifølge selskapet.

– Samarbeidet med Genentech vil transformere Vaccibody og markerer begynnelsen på en ny og spennende reise for selskapet. Midlene fra denne avtalen vil gjøre det mulig for oss å akselerere og utvide vaksineporteføljen, og vi tror dette vil maksimere selskapets potensial overfor pasienter og for aksjonærer, sier Michael Engsig, administrerende direktør i Vaccibody i en melding.

Anerkjennelse

- Dette er en stor anerkjennelse og en validering av vår teknologi og teknologiplattform, samt alle de fremtidige prosjekter som vil komme ut av vår plattform, sier Michael Ensig til Finansavisen.

Les også: Vaccibody virker ikke som en skremmende prising

Hva er immunterapi?

Agnete Fredriksen beskrev det enkelt til Kreftforeningen i 2017: – I stedet for å utvikle medisiner som direkte dreper sykdom, stimulerer vi immunforsvaret til å bekjempe sykdom. Både forebyggende og behandlende vaksiner innebærer å vise fram deler av det som forårsaker sykdom, i dette tilfellet et virus, til immunforsvaret, slik at det går til angrep. En forebyggende vaksine trener opp immunforsvaret til å reagere før viruset eller bakterien kommer, men en behandlende vaksine vekker opp immunforsvaret etterpå.

Vaccibody jobber med individuelt tilpassede kreftvaksiner i sitt prosjekt som er lisensiert til Genentech.

Les også: Norske investorers Vaccibodyaksjer til værs etter milliardavtale