Startuplab etableres i Forskningsparken

Publisert: 08 mars 2012

Tekst: Elleke Molen & Astrid Bjerke Lund

Foto: Gorm K. Gaare

Forskningsparken styrker tilbudet til tech-gründerne med etableringen av StartupLab. I StartupLab AS skal det utvikles nye selskaper og forretningsidéer med internasjonalt format. Med StartupLab styrkes Forskningsparkens posisjon som ledende arnested for nye vekstkraftige teknologibedrifter.

I mai 2012 åpnet Forskningsparken en helt ny inkubator, spesialisert for teknologigründere. StartupLab hadde raskt ca. 60 personer i sin inkubator. Tilbudet til oppstartsselskapene var rimelige lokaler uten å være bundet av langvarig leiekontrakt, trådløst nett, praktiske tjenester og tilgang på veiledning. Patentrådgivere, regnskap, revisjon og virkemiddelapparatet ved Innovasjon Norge og SIVA var gode hjelpere for de ferske selskapene.

I 2014 ble StartupLab relansert i nye lokaler, og inn flyttet 60 selskaper og 100 personer er medlemmer i inkubatoren med ukentlige aktiviteter som pitch-fester, hackathons, bring-your-own-pålegg-lunsjer og foredrag.

StartupLab etableres av Oslotech AS i mai 2012 og satt først i bygg A før de i 2014 flyttet til nye lokaler.

- Vi ønsker ambisiøse gründere velkommen hit, sier daglig leder Alexander Woxen i StartupLab AS. 

De 30 første gründerne er allerede på plass i Startuplab. Lokalene ligger rett over garasjeanlegget, og nærheten til garasjen har tung symbolikk.

Forbildene for all verdens gründere, milliardselskaper som Apple og HP, ble startet i garasjer i villastrøkene i Silicon Valley.  Derfor ynder også miljøet i Forskningsparken i Oslo å kalle StartupLab for «garasjen».

- Jeg ser ikke noe i veien for at enda flere norske selskaper av verdensformat kan spire opp fra Forskningsparken og StartupLab, sier Woxen, som selv har både gründer- og investorerfaring.

Alexander Woxen, daglig leder i Startuplab

Internasjonalt format

StartupLab skal konkurrere om være et attraktivt oppstartsmiljø i internasjonal sammenheng. Et springbrett for gründere som har høye mål.
- Vi dyrker sterke bånd til internasjonale teknologimiljøer. Vi synes det er stort når norske gründere kommer så langt at de får innpass hos ledende teknologi- og markedsaktører i Asia og USA, sier Alexander Woxen.

Med seg i StartupLab AS har han Åsa Waldemar og Odd Utgård.  Alle tre har selv bakgrunn fra gründerbedrifter.

- Det er mange bra norske teknologibedrifter som har startet i Forskningsparken, bedrifter som har gjort det godt internasjonalt, sier Woxen.  Det er mye negativ omtale i norsk presse om mangelen på fremvekst av innovative bedrifter. Vi ser noe helt annet. Mer enn noen gang ser vi fremvekst av bedrifter som når opp i den internasjonale konkurransen og tiltrekker seg betydelig kapital fra verdens ledende miljøer. Flere av disse har overaskende lite omtale og oppmerksomhet i Norge, hvor fokuset er hva som ikke virker i stedet for det som faktisk går bra.

Store internasjonale konsern som Microsoft, Dehns og Deloitte, ser også denne trenden, og er allerede på plass som partnere i StartupLab for å hjelpe gründerne med sponsede tjenester.

Talentjakt: Alexander Woxen, t.h., jakter på talenter som har det som skal til for å lykkes som gründer. Her sammen med kollegene Åsa Waldemar og Odd Utgård. Foto: Gorm K. Gaare

Motkraft

Alexander Woxen tror ønsket om å starte egen virksomhet er betydelig større enn de oppstartsbedriftene som igangsettes.  Tross en stor underskog av gründere og oppstartsbedrifter i Osloregionen, faller mange fra.  Få kunnskapsbedrifter utvikler seg til vekst- og gasellebedrifter. I tillegg er etterspørselen etter ingeniørkompetanse med ditto lønnsnivå så stor, at mange velger bort ørkenvandring til fordel for høytlønnet jobb. Dette er et hinder for etablering av nye teknologibedrifter.

StartupLab-konseptet skaper et bedre miljø for teknologiselskaper i oppstartfasen - bygget på Forskningsparkens solide tradisjoner. Miljøet er en viktig faktor for å skape en god faglig og sosial ramme for personene som engasjeres i disse selskapene.

- Her kan gründerne hjelpe hverandre og samarbeide seg imellom samtidig som det utvikles
inspirerende konkurransemiljø, sier Woxen og trekker frem de ekstra tjenestene som er inkludert i konseptet.

Det eksisterer et godt samarbeid med Handelshøyskolen BI og Senter for entreprenørskap ved Universitetet i Oslo som muliggjør at studenter kan få arbeidserfaring og startupbedriftene får tiltrengt arbeidskraft.

Ledelsen i StartupLab: Odd Utgård, Åsa Waldemar og Alexander Woxen(daglig leder). De jobbet alle i Oslotech før de gikk inn i Startuplab. Foto: Gorm K. Gaare

Ubyråkratisk

Hovedkriteriet er at oppstartsselskapet skal være teknologibasert eller ha en innovativ forretningsmodell.

- Prosjektet må ha minimum én dedikert gründer, som er sterkt motivert for å etablere og drive frem ny virksomhet, sier Alexander Woxen.
Det kreves ikke en ferdig utarbeidet forretningsplan eller dokumentert forretningsidé.

- Historien viser at de fleste vellykkede etableringer har svært individuell opprinnelse.  Vi legger ikke opp til at én form skal passe alle, sier Woxen. 

Bildet er fra Supermixeren under Oslo Innovation Week oktober 2014.
Nærings- og handelsminister Trond Giske åpner StartupLab samtidig med Forskningsparkens bygg A den 19. september 2012, Til høyre: daglig leder i Oslotech Karl-Christian Agerup

Nærings- og handelsminister Trond Giske åpner StartupLab samtidig med Forskningsparkens bygg A den 19. september 2012