Et sydende miljø
Bare etter ett år hadde nærmere hundre personer sitt daglige virke på Bioteknologisenteret. Forskere, stipendiater og hovedfagsstudenter befolket de nye lokalene i Forskningsparken. Sammenlignet med andre forskningsmiljøer på den tiden, skilte Bioteknologisenterets organisering seg ut:
- Vi la til grunn en flat struktur og la betydelig vekt på det sosiale. Det var viktig for oss, fordi det kom folk fra mange forskjellige steder. Det ble et sydende miljø, med mange unge mennesker, høy puls og utålmodighet. God forskning og et godt miljø henger sammen, fastslår Kolstø. Etter noen år tok Kolstø med seg sin forskningsgruppe tilbake til Farmasøytisk institutt. En evaluering av senteret på begynnelsen av 2000-tallet førte til en strukturell endring av senteret, og senteret har siden da blitt bygget opp på nytt. Les mer om det “nye” senteret her.
I prosessen med å bygge opp Bioteknologisenteret fra starten i 1989/1990, ble Forskningsparken en viktig samarbeidspartner. De fikk rollen som fasilitator, og la til rette for en oppbygging og en samlet satsing på bioteknologi. Forskningsparken stilte arealer til disposisjon, og Prydz og Kolstø fikk være med på å utforme arealene slik at de ble tilpasset senterets behov.
Men det var ikke bare i forhold til det praktiske at Forskningsparken fikk betydning. Plasseringen i Forskningsparken åpnet opp for et kommersialiseringsgrunnlag.
- Vi hadde ikke et stort fokus på kommersialisering, men vi hadde nok mer øye for det i Forskningsparken enn andre miljøer. Vi var ikke fremmede for å kommersialisere, og det handlet mye om at avstanden var kort, det var naturlig tilgjengelig, forteller Kolstø.
- Forskningsparken spilte en stor og uvurderlig rolle for oss. Det vi fikk til i Forskningsparken, ville vi ikke fått til på et institutt. Samtidig ble Forskningsparken satt på kartet gjennom Bioteknologisenteret, utdyper Kolstø.