Founders Fund etableres av Startuplab

Published: 14 June 2013

Text: Astrid Bjerke Lund

I 2013 ble Founders Fund etablert. Founders Fund stiller med penger, erfaring og nettverk, og de vil gå inn i de mest lovende startupselskapene.

Aftenposten 28.10.2013:

Chipcon-eventyret med Geir Førre (til høyre) startet i Forskningsparken. Nå er han tilbake for å hjelpe nye gründere. Sammen med Opera-grunnlegger Jon von Tetzchner (midten) og andre norske suksessgründere skal de investere 30 millioner kroner de neste 2-3 årene.  Rolf Assev til venstre. De unge selskapene UX Lab og Yay (i annen etasje).

(FOTO: Olav Olsen, Aftenposten)

Tilbake for å hjelpe nye gründere

- Vi har startet Norges minste, men kanskje viktigste investeringsfond, sier Geir Førre, tidligere Chipcon og Energy Micro-gründer. Han er en av de mange tidligere IT-gründerne som har gått inn med penger i Founders Fund.

- Nesten alle gründere har til felles at det eneste de kan, er teknologien de jobber med. De kan ingenting om business og markedsføring. For å få suksess, må man videre. Det tror jeg at vi kan hjelpe til med, sier Geir Førre.

Founders Fund ble startet opp med ca 30 millioner kroner. Bland investorene er Jon von Tetzchner, Opera Software, Eilert Hanoa, Mamut, Trond Aas, Funcom, Karl-Christian Agerup, Hugin og Northzone, Gunnar Evensen, Get, Svein ANders Tunheim, Chipcon, Johan Dolven, HELP forsikring, Rolf Assev, Opera Software og Erik Bakkejord, Stepstone.

Initiativtaker til fondet var Oslotech AS, ledet av Karl Christian Agerup som selv var med å starte informasjonsselskapet Hugin AS i 1996.

Founders Fund samling i Toppsenteret, oktober 2013

Mer enn penger

Det var selskapene Yay og UX Lab som fikk penger i den aller første investeringsrunden. Begge sitter i Startuplab

- Pengene gir oss en viss trygghet. Men alt det andre som disse investorene kan bidra med, er viktigere, sier Karen Dolva i UX Lab.

Karen Dolva, UX Lab

Lengter tilbake

Førsteamanuensis Espen Andersen ved BI har forsket på norsk IT-bransje hvor han fant ut at 80% av de som jobbet med software og IT i Norge var i Oslo og Akershus. Han mener initiativet til Founders fund er udelt positivt.

– Men det store problemet i bransjen er egentlig ikke å skaffe penger i oppstartfasen. Når selskapene har nådd en viss størrelse og skal ut i verden, kreves det helt andre pengesummer. Hvis dette fondet kan hjelpe unge gründere videre, er det veldig bra, sier Andersen. 

Han forklarer at modellen til de norske IT-millionærene er godt kjent fra Silicon Valley.

– Slike fond oppsto nettopp fordi IT-gründere solgte selskapene sine og lengtet tilbake til gamle dager og oppstartfasen, sier han. I Norge er det stort sett det offentlige som har tatt seg av investeringer i tidlig fase.

– Det finnes etter hvert noen få andre. Vi begynner å få på plass en IT-bransje i Oslo, og delvis i Trondheim. Det er veldig bra at dette nå systematiseres, sier Andersen.