– Vi ser nå på muligheten for å installere solceller på taket av bygg D og F også, sier Erik.
Det er riktignok mindre synlige tiltak som gir større effekt på strømregningen, ifølge Erik. For eksempel ved å bytte pumpene som brukes til å sirkulere varmt og kaldt vann i energisentralen kan det spares ca. 150 000 kWh i året. Tilsvarende kan det å bytte ut all belysning med moderne LED med automatikk spare over 300 000 kWh i året. Tiltaket med bygge pumper planlegges gjennomført i år. Skiftling til LED lys vil gå over en noe lenger periode. Et nytt overvåkningssystem gjør også at strømforbruket nå kan måles og optimaliseres – minutt for minutt.
– For oss går det litt sport i å hele tiden lete etter strømtyver. Vi anslår at resultatene av denne overvåkingen alene kan spare opptil 10 % strøm.
Hva kan leietakerne gjøre?
Mye av energibruken i Forskningsparken styres sentralt, men det er også ting hver enkelt kan bidra med.
– Det er ganske opplagte ting som å skru av lyset i rom som ikke er i bruk, skru ned varmen litt der det er mulig og skru av PC-en når du går for dagen. Egentlig de samme tingene som du gjør hjemme.
– Hva med de som synes det er for kaldt her om vinteren?
– Vårt mål er å holde innetemperaturen på 20-22 grader, men det vil være perioder om vinteren der vi er i underkant av dette. Da pleier jeg å si: «Ull er gull», ler Erik.