Det er dessuten ikke helt nye bikuber som er innovasjonen. Produktet Beefutures har utviklet heter Onibi Base, og plasseres i bunnen av eksisterende bikuber. Dermed er infrastrukturen allerede på plass hos de fleste birøktere; det er ikke hele kuben som byttes ut, bare bikubegulvet.
Onibi Base har både varmeelementer og sensorer, som kan justere og måle kubens helse og temperatur etter behov. Det er også en tilhørende app, der birøkteren kan se hvordan det går med biene. De kan blant annet måle endringer i lydbildet og vibrasjonene biene avgir totalt.
– I tillegg til temperatur kan vi også måle frekvens og lydskift i kuben, og dette kan fortelle oss noe om bienes tilstand – men det må vektes basert på populasjonen, sier Brod.
– Basert på dette kan vi fortelle birøkteren noe om hvor mye honning det er i en kube, så hun kun åpner kubene der det faktisk er honning å hente ut. Et mål med Onibi Base er å gi enklere birøkting, men også mindre besøk hos biene.
Han utbroderer:
– Biene bruker enormt med energi på å holde bikubens temperatur stabil, og ettersom de selv er kaldblodige må de vibrere for å skape denne varmen – eller frakte vann rundt i kuben for å kjøle den ned. Dersom du åpner kuben, slik man tradisjonelt har gjort for å sjekke honning og tilstand på kuben, er det utrolig ødeleggende, forteller han.
Onibi Base har dermed mange formål. Den hjelper mot midden, den gjør birøkterens jobb enklere og den gir biene fred til å arbeide med honningen uten forstyrrelser. Siden midden også kan smitte villbier, hjelper også teknologien villbiene samtidig som den benyttes på honningbier.
Utvikler smarte bikuber med varme og overvåkning
Helt konkret utvikler Beefutures smarte bikuber, som skal bøte på middproblemet. Ifølge Brod har man tidligere benyttet kjemikalier for å forsøke å bekjempe den plagsomme parasitten, men dette er ikke ønskelig av to årsaker. Først og fremst fordi det kan skade biene, og dernest fordi det kan gjøre honningen uegnet for menneskelig konsum. Og venter man til etter honningsesongen med å bruke kjemikalier, er kubene allerede fulle av midd.
– Men midden er uansett blitt resistent mot kjemikaliene, forteller Brod.
– Varroamidd tåler imidlertid ikke varme særlig godt. De dør for eksempel om det er veldig varme sommerdager, og man kjenner godt til middens varmetoleranse. Vi har derfor utviklet ny teknologi som varmer opp kuben til et nivå biene kan tolerere og støtte, mens midden dør, sier han ivrig.
Samtidig presiserer han at selv med varmebehandling vil man ikke bli kvitt midden helt, og med en stadig varmere klode og tidligere vår, har middens livssyklus blitt utvidet. Målet er derfor ikke å utrydde midden, men å greie å holde den i sjakk på et akseptabelt nivå.