Kronprinsen åpnet Aleap
Helseinkubatoren Aleap ble offisielt åpnet 12. oktober. H.K.H. Kronprins Haakon stod for den høytidelige åpningen av inkubatoren i Forskningsparken i Oslo.
Published: 26 April 2012
Text: Astrid Bjerke Lund
Oslo Medtech (nå Norway Health Tech) har sammen med Forskningsparken i Oslo (Oslotech) utviklet et konsept for samlokalisering av bransjeselskaper.
Ved hjelp av fysisk tilrettelagte omgivelser og sammensetning av bedrifter legges det opp til felles utnyttelse av ressurser og kompetanse og at Medtech Growth House også skal stimulere frem samarbeids- og innovasjonsprosjekter. Bedriftene kan jobbe sammen om felles problemstillinger, dele ressurser og ha faglige diskusjoner på daglig basis.
Geir Christian Melen, CEO i Ostomycure, har fått en mer effektiv og ikke minst hyggeligere arbeidsdag etter at han flyttet inn i Medtech Growth House for noen uker siden.
– Det er nyttig å sitte i nærheten av andre som jobber innen samme fagfelt, sier han.
I dag består selskapene her av medtech- og ehelseselskaper samt servicetilbydere for sektoren – ni selskaper totalt. De har hatt flere lunsjmøter hvor de presenterer eget selskap og hva de har som hovedfokus nå.
-Når vi kjenner hverandre er det lett å gi hverandre støtte og råd – vi deler også nettverk og enkelte leverandører. Her hjelper vi hverandre gjerne, sier Melen med et smil.
Han samarbeider både med Iakob Mathiesen i selskapet Otivio, og Jan Aage Røtnes i Urological.
-Vi spiser gjerne lunsj sammen, og har begge hatt god nytte av å jobbe her i Medtech Growth house, bekrefter en blid Jan Aage.
- Gründertilværelsen består av mye arbeid og begge vi er foreløpig enmanns-bedrifter her i Medtech Growth House –men med samlokaliseringen får vi kolleger, noe som er kjempebra, sier Jan Aage.
I mai reiser de også til USA sammen med Oslo Medtech, for å dra nytte av det nettverket Oslo Medtech har bygget opp der. – Det er viktig for oss å møte mulige samarbeidspartnere, blant annet Kermit Nash i advokatfirmaet Gray Plant Mooty, som er spesialisert på i bistå entreprenører bl.a. innen medtech.
- Vi trenger kunnskap om godkjenningsordninger og om tilgang til det amerikanske markedet, slik at vi kan ta høyde for dette i vår produktutvikling og dokumentasjon, sier Geir Christian, som er glad for å ha med Oslo Medtech som døråpner.
Når vi går gjennom lokalene opplever vi lyse og rene interiører, og glassvegger gir luft og utsyn. Her det er sofaområde og kjøkken hvor det er naturlig å møtes.
-For utviklingsselskaper som Ostomycure er miljøet og fleksibiliteten her i Forskningsparken attraktiv for økonomien, sier Geir Christian. Han kom fra stillingen som administrerende direktør i legemiddelskapet Clavis Pharma og finansdirektør i det norske legemiddelselskapet Algeta ASA, og har opplevd rask vekst.
–Her i parken kan du starte med ett kontor, og så bytte deg til passende lokaler i takt med selskapets vekst og ansettelser. –Det er plass til noen få selskaper til her, og vi ønsker andre selskaper i bransjen velkommen, sier Melen og Røtnes.
Oslo Medtech (nå Norway Health Tech) er et formelt nettverk for aktører innen medisinsk teknologi og helse IT. Nettverket er en medlemsorganisasjon med over 100 medlemmer, og har bygget opp relasjoner til de ledende industri-, forsknings- og kapitalmiljøene innen medisinsk teknologi. Forskningsparken er fasilitator for Oslo Medtech. Ni selskaper sitter i dag i området i det nyåpnede Hus 5 (bygg A) i Forskningsparken.
Om selskapene vi snakket med:
Ostomycure, med CEO Geir Christian Melen, utvikler en implantatbasert løsning for stomipasienter (utlagt tarm). Løsningen vil gjøre det unødvendig med kontinuerlig bruk av pose på magen, og vil løse en rekke medisinske problemer for pasientgruppen. Selskapet er i utviklingsfase, med testing i preklinisk og klinisk fase.
Les mer om på www.ostomycure.com
UroLogical AS, med CEO Jan Aage Røtnes, utvikler en slire som gjør det lettere å bytte urinkateter. I dag brukes ofte spesialisthelsetjenesten til å følge opp pasienter som har hatt komplikasjoner i forbindelse med kateter – sliren gjør det lettere for sykepleier å gjøre prosedyren, og dette vil bedre spare pasienter for tidsbruk og reisetid, og det vil spare kostnader for helsevesenet.
Les mer på www.urological.no