– Oivi vil forhindre at diabetikere blir blinde, sier CEO Anders Eikenes. For diabetikere er det vanskelig å regulere blodsukkeret, og høye blodsukkerverdier gir etter hvert mikroblødninger i retina. Disse kan føre til blindhet hvis de forblir ubehandlet. Personen merker ikke noe før det er for sent. Hvis blødningene oppdages, kan enkel behandling med laseroperasjon eller injeksjoner redde synet.
Norsk spisskompetanse
Anders er ingeniør og startet jobblivet med 10 år i Tomra og deretter 5 år i Tandberg, som etter hvert ble kjøpt av Cisco.
– Jeg jobbet med optikk og bruk av IR-spektroskopi, vi videreutviklet kameraer som skulle gjenkjenne gjenstander og brukes f.eks i søppelscannere og flaskeautomater, sier Anders. Det var hele tiden noe som ikke fungerte, og vi forbedret, testet og videreutviklet.
– Norge er faktisk i verdenstoppen på bruk av kamera- og sensorteknologi. Cisco er et stort globalt selskap og de har satset stort på R&D i Norge!
Takket nei til GoPro
Da han sluttet i Cisco ville selskapet GoPro sikre seg kamerateknikeren. Men Anders Eikenes ville heller prøve gründerlivet, og brukte først 6 måneder på et prosjekt i California som gikk i vasken.
– Av dette lærte jeg først og fremst å stole på min egen magefølelse. Jeg hadde en uro for noen faktorer i prosjektet fra starten, sier Anders, og uroen ble ganske snart materialisert i reelle problemer. Men det var en spennende tid, og vi klarte å kaste bort noen gode sjanser, ler han. Som når du har fått møte med en av de 10 største Silicon Valley-investorene og du stiller helt uforberedt, sier han og rister smilende på hodet.
– Det var grusomt, sier han. Snakk om å lære «the hard way».Neste prosjekt gikk bedre. Kubicam, omdøpt til Huddly, ble en suksess som mange kjenner til. Det bittelille og rimelige videokameraet ble del av Googles konferansepakke og applaudert av Microsoft. Nå produseres det hos Hapro på Hadeland og selges i tusenvis av eksemplarer.
Ute av Huddly, i gang med Oivi
Han trives best i nye selskaper, spesielt i den tidlige fasen hvor man finner noe som ikke fungerer i markedet, en mangel, og bygger teknologi fra scratch, tester, feiler, jobber videre til det fungerer og blir til noe av verdi. Han satser, tar stor økonomisk risiko og jobber hardt for å få det til – DET er visst mye bedre for Anders enn kjedsomheten i en forutsigbar tilværelse. Han sier selv at han blir litt klokere for hvert nye prosjekt, og det bekreftes av statistikken: seriegründere lykkes oftere enn de som starter selskap for første gang.
– Vi skal forhindre at diabetikere mister synet, sier Anders, som startet Oivi sammen med tidligere gode kolleger; Hans Einar Øverjordet (fra Tomra-tiden), Khaleel Udyawar (bosatt i Bangalore India, fra Tandberg&Cisco-tiden), og Jukka Alasiniö (bosatt i Finland, fra Huddly-tiden).
Det er ca. en halv milliard diabetikere i verden - og tallet er eksplosivt økende pga. endringer i livsstil og kosthold. Globalt har 7 % av verdens befolkning diabetes, og ca. 1/3 har allerede pågående synsproblemer uten at de vet om det selv. I de såkalte fremvoksende markeder (emerging markets: India, Asia, Sør-Amerika, Afrika) finnes 80 % av verdens diabetikere, og de mangler samtidig tilgang på øyeleger og teknisk utstyr.
Noe så enkelt som en «blodtrykksmåler» for øyet
– Vi vil redde synet for diabetikere, sier Anders.Oivi utvikler et smart kamera som tar bilde av retina og gjør diagnostikken enkel. De skal helautomatisere bildeopptaket med hjelp av kunstig intelligens slik at kameraet kan brukes i primærhelsetjenesten, altså utenfor sykehus, for å hjelpe flest mulig. Kameraet tilpasser seg øyet, tar bildet, og gjør analysen og diagnostikken. Kunstig intelligens gjør det mulig å bruke selv for ufaglærte, slik at tjeneste og behandling blir tilgjengelig i områder uten særlig helsetilbud.
– Det er mulig for oss her i Norge å løse noen store problemer i verden. Ingen har noensinne bygd et helautomatisk kamera for å ta bilde av retina – og samtidig bygget inn AI-basert diagnostikk. Det er supervanskelig, og det hadde vært galskap å gå løs på denne oppgaven hvis vi ikke hadde hatt relevant erfaring, sier Anders.
– Vi har også tilgang til en «ryggsekk» med hjelpemidler: Forskningsrådet og Innovasjon Norge har veldig bra finansieringsordninger i tidligfase, som bidrar til nyutvikling av tjenester og produkter. Oivi kjører for tiden et BIA-prosjekt (BIA står for brukerstyrt innovasjonsarena) sammen med SINTEF, der Forskningsrådet bidrar med 12 millioner kroner for å videreutvikle både det unike optiske systemet, automatiseringen av bildeopptaket og diagnostikken basert på kunstige nevrale nett, som skal kjøres på en dedikert prosessor på selve kameraet. Samtidig vurderer de å søke større Innovasjon Norge-prosjekter og Horison2020-midler med assistanse fra Norway Health Tech i Forskningsparken.
– Vi gjør allerede tester dag i Sør-India på både små diabetes-klinikker og på noen av verdens største øyesykehus. Dette for å forstå hvordan vi kan passe inn og tilpasse oss tjenesten i dette markedet.
Magneten Forskningsparken
Selskapet har allerede 14 ansatte, både i India, Norge og Finland. De slo seg ned i Forskningsparken fra første dag, som medlem i både helseinkubatoren Aleap og Startuplab.
– Her har vi det vi trenger, sier Anders. – Fra Huddly-tiden har vi mange gode venner, rådgivere og endog investorer i StartupLab, sier han, og legger ikke skjul på at Alexander Woxen, CEO i StartupLab, er hans viktigste mentor. At fagmiljøene på SINTEF og IFI (Universitetets Institutt for Informatikk) er rett utenfor døren teller også mye.
– Vi har stor nytte av å jobbe i helsemiljøet i Aleap hvor vi blant andre samarbeider med Eyecheck System. Norway Health Tech er også viktige døråpnere for oss, og gir oss gode introduksjoner!
– Forskningsparken er en slags magnet for flinke folk og ambisjoner, sier Anders. Investorer MÅ jo bruke tid her – man kan ikke være investor og ikke være her, slår han fast.