Årsrapport for 2023

Published: 21 June 2024

Text: Oslotech

Der forskning møter næringsliv.

Plassert midt i et kunnskapstett område ved Blindern og Gaustad og som en del av Oslo Science City, er Forskningsparken en institusjon å regne med i innovasjonslandskapet i Oslo.

Med ca. 300 virksomheter og over 3000 ansatte er Forskningsparken anerkjent som et av de viktigste miljøene for fremvekst av nye teknologiselskaper i Norge og spiller en viktig rolle sammen med Universitetet i Oslo og forskningsmiljøene for at Oslo skal utvikles som et tyngdepunkt for teknologi.

Forskningsparken er en unik møteplass, hvor akademia, forskning, næringsliv, gründere og vekstselskaper sammen skaper verdier i tråd med samfunnets behov. Forskningsparken har den største konsentrasjonen av næringsaktivitet i området, og vil være en sentral aktør i arbeidet med å øke norsk verdiskaping.

--

2023 i tall:

3200 mennesker | 299 selskaper | 16 selskaper inn | 12 selskaper ut | 15 interne flyttinger | 68 nye inkubatormedlemmer | 500 arrangementer | 3700 møtebookinger

Foredragsserien "Impact Breakfast" er et samarbeid mellom UiO, Sintef og Forskningsparken. Her samles samler forskning og næringsliv rundt et aktuelt tema. I mai 2023 var temaet sensorer i helse. Blandt bidragsyterne var Aleap-selskapet Respinor, her ved CEO Trude Tingvoll.

«Fysiske omgivelser betyr mye, men det aller viktigste er menneskene vi omgir oss med. I Forskningsparken møter du fagpersoner med unike ideer, miljøer med spisskompetanse, og nettverk der du både kan gi og få.»

Bjørn Erik Reinseth

En inkubator for inkubatorer

Gjennom inkubatorene Startuplab, Aleap og ShareLab har Oslotech vært med på å utvikle det ledende inkubatormiljøet i Norden. Inkubatorene dekker bransjer som mange mener er fremtidens vekstvinnere og hvor tilfanget av nye startups er stort.

Siden den første inkubatoren åpnet for 11 år siden har mer enn 700 oppstartselskaper fått avgjørende veiledning og støtte på sin reise mot suksess. Startupslabs Founders Fund har i perioden fram til 2023 investert i over 170 selskaper. Aleap har også mottatt EuVECA konsesjon, og jobber med å etablere sitt tidligfase helse-fond. I 2023 tok Aleap, Sharelab og Startuplab i mot hhv 17, 7 og 44 nye selskaper.

Oslotech er fortsatt en aktiv støttespiller for inkubatorene, inkludert et økonomisk bidrag på til sammen 5,8 MNOK i 2023.

Alle etasjer i D-bygget ble fylt til randen under Startuplabs 2030 Summit om grønn teknologi.

En sentral og levende møteplass

Vårt konferansesenter var i 2023 vertskap for over 3700 møter, derav ca. 500 større arrangementer. De aller fleste var i regi av leietakere eller andre konferansekunder, men Oslotech hadde også arrangementer i egen regi.

«Matnyttig» der eksperter holder mini-foredrag om et nyttig tema, frokostserien «Impact breakfast» der næringsliv møter forskere og «First Friday Coffee» med korte pitcher fra parkens medlemmer, har vært en del av det faste programmet. I tillegg har vi arrangert «Open Park», debatter, fester, quiz, yoga og After Work i Parken Bakeri.

Science Impact, en heldags konferanse arrangert av UiO Veksthuset for verdiskaping, Inven2, Sintef m.fl, ble gjennomført i september 2023
Parken Bakeri er et perfekt sted for uformelle samlinger som "First Friday Coffee" og "Matnyttig". Her deler Sonia Bains fra Startuplab sin kunnskap om LinkedIn.
Den årlige sommerfesten for alle leietakere ble holdt på den flotte takterrassen på møtesenteret Gaustadtoppen.

«Konferanser, arrangementer og andre uformelle møteplasser er med på å gi en verdi langt utover det et vanlig kontorbygg kan tilby.»

Styrets årsberetning 2023
Under Open Park i august ble sentrale miljøer og selskaper invitert til å presentere seg. På programmet sto også realfagsdebatt og pitch-training med Bill Harris (bildet).

Bærekraft

Vi er opptatt av å gjøre bærekraftige valg i alle deler av driften, som for eksempel oppvarming, avfall, transport og vedlikehold. Selskapet jobber aktivt for å redusere ressursforbruket i eiendommen og vår miljøpåvirkning.

I 2023 ble det satt fokus på en rekke miljøtiltak, herunder investeringer i nytt energioppfølgingssystem (EOS) for å redusere det samlede energiforbruket i eiendommen, samt arbeid med å ivareta det biologiske mangfoldet i naturen rundt parken.

Alle leverandører skal ha en tydelig miljøprofil og skal kunne dokumentere sitt miljøarbeid. I Forskningsparken kan leietakere enkelt skalere kontorlokalene, og sammen forhindrer vi dermed ressurskrevende ombygginger og flytteprosesser. Vi legger også til rette for gjenbruk av møbler og inventar og tar initiativ til små og store miljø- og bærekraftsprosjekter.

På takterrassen utenfor møtesenteret Gaustadtoppen er beplantningen nøye utvalgt for å fremme biologisk mangfold.

«Hvis du tar deg en tur på takhagen til møtesenteret Gaustadtoppen, så vil du oppdage en rekke blomsterarter som er spesielt valgt ut for å øke det biologiske mangfoldet.»

Erik Ersnes, teknsik sjef
Sammen med Startuplab, Restarters Norway & Elkjøp var Forskningsparken vertskap for Fiksefest i Parken Bakeri. Totalt 8 fiksere hjalp til med å reparere en nerf-gun, en forsterker, en Luxo-lampe, en kaffekvern og mye mer.